Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

29/08/2007

Рішення міської ради від 29.08.2007 № 21 «Про затвердження Положення про Відомчу атестаційну комісію Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби»

Керуючись Законом України «Про аварійно-рятувальні служби» та наказом Міністерства України з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 19.06.2003 №201 «Про затвердження Порядку атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників» (зі змінами та доповненнями) й з метою організації роботи Відомчої атестаційної комісії Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби з атестування рятувальників, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Положення про Відомчу атестаційну комісію Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби (додається).
2. Затвердити склад Відомчої атестаційної комісії Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби (додається).
3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Грищенка В.Ф. та на постійну комісію міської ради з питань життєзабезпечення міста (робота галузей міського господарства) (Саатов Д.М.).

Міський голова Є.Г.Карташов

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
29 .08.2007 № 21

ПОЛОЖЕННЯ
про Відомчу атестаційну комісію Комунальної спеціальної воєнізованої
аварійно-рятувальної служби

  І. Загальні положення

1.1. Відомча атестаційна комісія з атестації рятувальників (далі - ВАК) створюється на підставі Закону України «Про аварійно-рятувальні служби» (зі змінами та доповненнями) і Порядку атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників (далі - Порядок атестації), затвердженого наказом МНС України від 19.06.2003 №201 й зареєстрованого в Мін'юсті України 24.07.2003 за №640/7961 (зі змінами та доповненнями).
1.2. Атестації підлягають рятувальники, які працюють на контрактній основі й пройшли професійний відбір.
1.3. ВАК у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України «Про аварійно-рятувальні служби», «Про місцеві державні адміністрації», чинними нормативно-правовими актами, що регламентують діяльність аварійно-рятувальних служб, Порядком атестації і цим Положенням.
1.4. Головою ВАК є начальник служби. Персональний склад комісії затверджує засновник служби.

II . Завдання та функції ВАК

2.1. ВАК проводить первинну атестацію осіб, які виявили бажання стати рятувальниками і пройшли відповідну підготовку.
2.2. Проведення атестації рятувальників на присвоєння кваліфікаційного звання «рятувальник», «рятувальник III класу», «рятувальник II класу», «рятувальник І класу» на основі кваліфікаційних вимог.
2.3. Розробка пропозицій з питань правового, науково-методичного, інформаційного, технічного забезпечення аварійно-рятувальних служб громадських організацій.
2.4. Ведення протоколів засідань комісій, журналів обліку атестації рятувальників.

III. Права і обов'язки комісії

3.1. Приймати в межах своєї компетенції рішення, необхідні для організації та здійснення атестації рятувальників.
3.2. Перевіряти рівень професійної підготовки рятувальників з метою їх атестації, відповідності документів, поданих на атестацію.
3.3. За поданням командирів відділень достроково проводити атестацію рятувальників з присвоєнням наступного кваліфікаційного звання у разі набуття рятувальником відповідних навичок, підвищення рівня підготовки.
3.4. Члени комісії несуть відповідальність згідно з чинним законодавством за розголошення комерційної таємниці, конфіденційної інформації та недостовірних відомостей про атестацію рятувальників.

IV. Організація роботи ВАК

4.1. Роботою комісії керує її голова, а у разі відсутності голови – перший заступник.
4.2. Робочим органом комісії, що забезпечує підготовку, скликання та проведення засідань, перевірку наявності та повноти документів, що подаються на ВАК, оформлення результатів атестації й ведення обліку рятувальників, підготовку планів та графіків роботи є секретар комісії.
4.3. ВАК проводить свою роботу за річними планами та графіками, затвердженими її головою, які доводяться до членів ВАК.
4.4. Про дату і місце засідання ВАК та орієнтовний порядок денний, за погодженням з головою ВАК, секретаріат повідомляє членів ВАК за 10 днів до початку засідання.
4.5. Комісія на своєму засіданні розглядає підготовлені секретарем матеріали щодо атестації рятувальників з її попередніми висновками і приймає відповідне рішення.
4.6. Результати атестації рятувальників визначаються відповідно до кваліфікаційних вимог згідно з державними стандартами освіти за відповідними професіями та навчальними програмами.
Атестація проводиться на навчально-матеріальний базі служби.
4.7. Засідання комісії вважається правомірним, якщо на ньому присутні не менше двох третин облікового складу комісії.
4.8. Результати атестації визначаються відкритим голосуванням членів комісії. Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини присутніх членів комісії.
4.9. Результати засідання комісії викладаються у відповідних протоколах. Протоколи та документи щодо атестації рятувальників підлягають зберіганню в установленому порядку у секретаря комісії.

V. Атестація рятувальників

5.1. Види та терміни атестації рятувальників:
- первинна - проводиться після закінчення відповідної підготовки особами, які виявили бажання стати рятувальниками;
- періодична (чергова) - не рідше одного разу на три роки для підтвердження професійного рівня, а також при присвоєнні рятувальнику відповідного класного звання;
- позачергова - при зміні профілю робіт, при підвищенні відповідної кваліфікації, після усунення недоліків, виявлених попередньою атестацією, та додаткової підготовки рятувальника згідно з рекомендаціями комісії.
5.2. Для атестації рятувальників установлюються кваліфікаційні вимоги, які затверджуються в установленому порядку.
5.3. Згідно з кваліфікаційними вимогами рятувальникам можуть присвоюватись такі кваліфікаційні звання:
- «рятувальник» присвоюється особі, яка пройшла навчання за програмою попередньої підготовки рятувальника та атестацію на здатність до проведення аварійно-рятувальних робіт;
- «рятувальник 3-го класу» присвоюється рятувальнику, який має стаж роботи рятувальником не менше двох років і який здав іспит при проходженні атестації;
- «рятувальник 2-го класу» присвоюється рятувальнику, який має стаж роботи рятувальником 3-го класу не менше двох років та який здав іспит при проходженні атестації;
- «рятувальник 1-го класу» присвоюється рятувальнику, який має стаж роботи рятувальником 2-го класу не менше двох років та здав іспит при проходженні атестації;
5.4. У разі дострокового набуття рятувальником відповідних навичок, підвищення рівня підготовки, участі в ліквідації складних аварій та надзвичайних ситуацій терміни присвоєння звання вищого ступеня можуть бути скорочені.
5.5. При присвоєнні звання рекомендується дотримуватися послідовності: «рятувальник», «рятувальник 3-го класу», «рятувальник 2-го класу», «рятувальник 1 -го класу» тощо.
5.6. Первинна атестація проводиться відповідно до вимог Порядку комплектування та професійної підготовки основного особового складу аварійно-рятувальних служб і типової форми контракту, що укладається з рятувальниками під час прийняття їх на роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2001 №1334 (1334-2001-п), та Положення про професійне навчання кадрів на виробництві, затвердженого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства освіти і науки України від 26.03.2001 №127/151 ( z 0315-01), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.04.2001 за №315/5506 (пункт 4.8 в редакції Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 11.03.2004 №110 ( z 0381-04)).
5.7. Для періодичної та позапланової атестації відповідальна особа служби на клопотання рятувальника подає до комісії:
- книжку рятувальника з відміткою щодо участі його в аварійно-рятувальних та інших невідкладних роботах у міжатестаційний період;
- акт прийому заліків (теоретична та практична підготовка рятувальників при тактико-спеціальних заняттях);
- клопотання-рекомендацію командира аварійно-рятувального відділення, у якому працює рятувальник;
- медичну довідку про стан здоров'я та придатність рятувальника до виконання аварійно-рятувальних робіт.
У клопотанні-рекомендації зазначаються:
- посадові обов'язки;
- якість їх виконання;
- навчання у навчальних закладах;
- участь у проведенні профілактичних, аварійно-рятувальних робіт;
- інші невідкладні роботи і пропозиції щодо звання, яке присвоюється рятувальнику.
5.8. Рятувальник, який підлягає атестації, повинен бути офіційно повідомлений про термін та місце проведення атестації не менше ніж за 10 днів до проведення атестації.
5.9. При негативному результаті атестації комісія зазначає у протоколі причини відмови в атестації, установлює дату позачергової атестації та вилучає книжку рятувальника. Рятувальник не допускається до проведення аварійно-рятувальних робіт.
5.10. Рятувальник, визнаний за результатами позачергової атестації таким, що не відповідає займаній посаді, звільняється з роботи на підставі, передбаченій п. 2 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (322-08) у порядку, визначеному цим Кодексом.
5.11. У разі втрати книжки рятувальника відновлення її проводиться за матеріалами минулої атестації відповідною атестаційною комісією.
5.12. Особи, які не виявили бажання і не подали документів на підвищення класності при черговій атестації, підтверджують звання, отримане при попередній атестації.
5.13. Комісія веде облік атестованих рятувальників, виданих їм книжок рятувальника в спеціальному журналі.
5.14. Рішення ВАК може бути оскаржене шляхом подання обґрунтованого протесту до Територіальної міжвідомчої атестаційної комісії (ТМАК), Центральної міжвідомчої атестаційної комісії (ЦМАК) та Колегії Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Секретар ради Ю.В.Каптюх

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
29.08.2007 № 21

Склад
Відомчої атестаційної комісії Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби

Орєшко Сергій Миколайович - начальник Комунальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби, голова комісії
Крюк Юрій Борисович - інспектор з кадрів Комунальної спеціальної аварійно-рятувальної служби, секретар комісії

Члени комісії:

Калугін Микола Герасимович - заступник начальника з технічної частини Комунальної спе-
ціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби
Пашковський Валерій Мар'янович - заступник начальника з аварійно-рятувальних робіт Кому-
нальної спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби
Сєровський Олександр Васильович - помічник начальника з медичної роботи Комунальної
спеціальної воєнізованої аварійно-рятувальної служби.

 

Секретар ради Ю.В.Каптюх

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення