Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

24/02/2007

Рішення виконавчого комітету від 24.02.2007 № 56 «Про затвердження Положення та складу постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя»

На виконання Закону України “Про правові засади цивільного захисту”, постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.1998 №174 “Про Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій” та з метою вдосконалення роботи постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Затвердити Положення про постійну міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій” м. Запоріжжя (додається).
2. Затвердити склад постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя (додається).
3. Головам районних адміністрацій міської ради привести положення про районні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у відповідність з цим рішенням.
4. Розпорядження міського голови від 11.07.2000 №671р “Про затвердження Положення та складу постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій” визнати таким, що втратило чинність.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Грищенка В.Ф.

Міський голова Є.Г.Карташов

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого комітету
міської ради
24.02.2007 № 56

ПОЛОЖЕННЯ
про постійну міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя

1. Постійна міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – Комісія) є постійно діючим органом, який координує діяльність органів місцевого самоврядування, пов'язана з безпекою та захистом населення і територій, упередженням та реагуванням на надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру.
2. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, цим Положенням та іншими актами законодавства.
3. Основними завданнями Комісії є:
3.1. Координація діяльності органів місцевого самоврядування, пов'язаної з функціонуванням єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.
3.2. Керівництво діяльністю функціональних систем захисту населення і спостереження за станом навколишнього природного середовища і техносфери.
3.3.Забезпечення та контроль виконання органами місцевого самоврядування заходів, пов'язаних з попередженням та ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій місцевого масштабу.
4. Робота комісії відповідно до покладених на неї завдань:
4.1. У режимі повсякденної діяльності:
4.1.1. Готує і подає міському голові пропозиції з захисту населення і територій у сфері місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.
4.1.2. Координує діяльність органів місцевого самоврядування з питань розроблення та виконання цільових і науково-технічних програм і заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям, забезпечення захисту населення, сталого функціонування господарських об'єктів, зменшення можливих матеріальних витрат та збереження національної й культурної спадщини у разі виникнення надзвичайної ситуації.
4.1.3. З метою упередження виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру бере участь у розгляді питань щодо створення або припинення діяльності підприємств незалежно від форми власності, які використовують складні та небезпечні технології (хімічні, радіаційні тощо) і подає відповідні пропозиції з цих питань.
4.1.4. Сприяє розвитку гідрометеорологічних спостережень і прогнозів, міської системи моніторингу навколишнього природного середовища, системи цивільного захисту населення.
4.1.5. Здійснює періодичний контроль за функціонуванням потенційно небезпечних об'єктів.
4.1.6. Здійснює методичне керівництво за роботою комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій районних адміністрацій міської ради та за їх готовністю до дій у надзвичайних ситуаціях.
4.1.7. Розглядає та затверджує заходи санітарно-епідеміологічної безпеки по м. Запоріжжю.
4.2. У режимі підвищеної готовності:
4.2.1. Вживає заходів щодо активізації роботи, пов'язаної з веденням спостереження та здійсненням контролю за станом довкілля, обстановкою на потенційно небезпечних об'єктах і прилеглій до них території, прогнозуванням можливості виникнення надзвичайної ситуації та її масштабів.
4.2.2. Організує розроблення комплексних заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та забезпечення стабільного функціонування господарських об'єктів незалежно від форм власності.
4.2.3. Забезпечує координацію заходів щодо запобігання виникненню надзвичайної ситуації міського масштабу.
4.2.4. На засіданнях заслуховує звіти служб цивільної оборони міста щодо готовності до дій у разі виникнення надзвичайної ситуації.
4.3. У режимі діяльності у надзвичайній ситуації:
4.3.1. Забезпечує, організацію та координацію робіт, а також взаємодію ланок функціональних і територіальних підсистем єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, а також громадських, міжнародних організацій щодо надання допомоги населенню.
4.3.2. Організує роботу пов'язану з локалізацією або ліквідацією надзвичайних ситуацій місцевого рівня.
4.3.3. Залучає до виконання робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій необхідні рятувальні, транспортні, будівельні, медичні та інші формування, використовуючи наявні матеріально-технічні, продовольчі та інші ресурси і запаси.
4.3.4. Визначає межі території, на якій виникла надзвичайна ситуація та організує визначення розміру шкоди, заподіяної суб'єктами господарської діяльності і населенню внаслідок надзвичайних ситуацій місцевого рівня.
4.3.5. Організує постійний контроль за станом довкілля на території, що зазнала впливу надзвичайної ситуації місцевого рівня, обстановкою на аварійних об'єктах і прилеглій до них території.
4.3.6. Вивчає обставини, що склалися та готує інформацію міському голові щодо вжитих заходів, пов'язаних з реагуванням на надзвичайну ситуацію місцевого рівня та причини її виникнення.
5. Комісії надається право:
5.1. Застосовувати сили та засобі, необхідні для виконання завдань із запобігання надзвичайним ситуаціям та реагування на них.
5.2. Заслуховувати голів райадміністрацій та керівників підприємств, організацій та установ з питань, що належать до їх компетенції й надавати їм відповідні доручення та контролювати їх виконання заходів щодо упередження виникнення надзвичайних ситуацій.
5.3. Залучати до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у разі потреби всі ланки функціональній підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.
5.4. Розглядати матеріали підтверджуючі причини виникнення надзвичайних ситуацій, а також обсяг нанесених збитків.
5.5. Вносити пропозиції щодо притягнення у встановленому законом порядку до адміністративної або кримінальної відповідальності посадових осіб, винних у виникненні надзвичайної ситуації.
5.6. Одержувати від структурних органів, підприємств місцевого самоврядування, установ необхідну інформацію і документи для вирішення питань, які розглядаються на засіданнях комісії.
6. Роботою Комісії керує її голова, а у разі відсутності голови – один із заступників (за його дорученням).
6.1. Склад Комісії затверджується розпорядженням міського голови, персональний склад визначається головою Комісії.
7. Рішення Комісії приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів з числа присутніх її членів і оформляється протоколом, який підписується головою та секретарем Комісії.
8. Рішення Комісії, прийняті у межах її повноважень, є обов'язковими для виконання органами місцевого самоврядування.
9. У разі виникнення надзвичайної ситуації суто галузевого характеру створюються оперативні групи. Очолюють оперативні групи керівники відповідних управлінь, які входять до складу Комісії.
10. До виконання завдань Комісії можуть залучатися у встановленому порядку відповідні фахівці, враховуючи галузевий характер та складність питань, представлених на розгляд.
11. Члени робочих груп Комісії можуть працювати в них на договірній основі відповідно до чинного законодавства.
12. За членами Комісії на час виконання завдань зберігається заробітна плата за основним місцем роботи.
13. Транспортне забезпечення членів Комісії у повсякденній діяльності і під час надзвичайних ситуацій здійснюється за рахунок органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, які вони представляють, а під час роботи в зоні надзвичайної ситуації – спеціально призначеним транспортом автотранспортних управлінь (організацій) та адміністрацій, що притягаються до виконання робіт з ліквідації її наслідків.
14. Організація матеріального та побутового забезпечення членів Комісії (включаючи харчування) під час роботи у надзвичайній ситуації покладається на районні адміністрації міської ради, території яких знаходяться в межах цієї зони.
15. Члени Комісії на період проведення з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, якщо цього вимагають обставини, забезпечуються спеціальним одягом та іншими засобами індивідуального захисту у відповідних структурах.
16. Члени Комісії проходять обов'язкову підготовку до дій за призначенням на курсах цивільної оборони по розділу техногенно-екологічної безпеки.
17. Комісії має бланк із своїм найменуванням.
18. Підготовку, скликання та проведення засідань, а також контроль за виконанням її рішень доручено секретарю Комісії.
Голова Комісії має право:
- залучати для ліквідації або запобігання виникнення надзвичайної ситуації будь-які транспортні, будівельні, медичні та інші сили і засоби цивільної оборони відповідно до законодавства;
- приймати рішення в межах повноважень Комісії з питань попередження та реагування на надзвичайні ситуації місцевого рівня;
- вносити пропозиції міському голові про заохочення (нагородження) осіб, які внесли значний вклад у розробку та реалізацію заходів запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, а також ліквідацію їх наслідків;
- на скликання та проведення планових та позачергових засідань (не менше одного разу на два місяці).

 

Керуючий справами виконавчого
комітету міської ради
К.О.Вайтаник
  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішенням виконавчого комітету
міської ради
24.02.2007 № 56

Склад
постійної міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Запоріжжя


Перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, голова комісії;
Заступник начальника головного управління МНС України в Запорізькій області, начальник управління наглядово-профілактичної діяльності, заступник голови комісії (за згодою);
Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради, заступник голови комісії;
Начальник управління з питань екології міської ради, заступник голови комісії.

Члени комісії:

Начальник ЗМУ УМВС України в Запорізькій області (за згодою);
Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальник фінансового управління міської ради;
Начальник управління охорони здоров'я міської ради;
Начальник відділу охорони праці та державних соціальних програм управління праці та соціального захисту населення міської ради;
Головний лікар Запорізької державної міської санітарно-епідеміологічної станції (за згодою);
Директор Запорізьких міських електричних мереж (за згодою);
Генеральний директор комунального підприємства “Водоканал” (за згодою);
Генеральний директор концерну “Міські теплові мережі” (за згодою);
Заступник голови правління ВАТ з газифікації та газопостачання “Запоріжгаз” (за згодою);
Заступник начальника управління, головний інженер управління комунального господарства міської ради;
Начальник управління КП “Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів”;
Начальник КП “Управління капітального будівництва”;
Начальник управління транспорту і зв'язку міської ради;
Перший заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Запорізькій області (за згодою);
Заступник голови Жовтневої районної адміністрації міської ради;
Заступник голові Комунарської районної адміністрації міської ради;
Заступник голови Ленінської районної адміністрації міської ради;
Заступник голови Орджонікідзевської районної адміністрації міської ради;
Заступник голови Хортицької районної адміністрації міської ради;
Заступник голови Шевченківської районної адміністрації міської ради;
Завідувач сектору військово-мобілізаційної роботи виконавчого комітету міської ради;
Головний спеціаліст, секретар комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради.

Керуючий справами виконавчого
комітету міської ради
К.О.Вайтаник