Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28/12/2006

Рішення виконавчого комітету від 28.12.2006 № 456 «Про результати атестаціїпосадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Запорізької міської ради»

З метою підвищення ефективності діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, набуття ними практичних навичок, вмінь, удосконалення ділових і професійних якостей виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
1. Взяти до відома інформацію секретаря Запорізької міської ради, голови атестаційної комісії Каптюха Ю.В. щодо результатів атестації посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Запорізької міської ради у 2006 році. (Довідка про результати атестації посадових осіб Запорізької міської ради у 2006 році додається).
2. Відділу організаційної та кадрової роботи виконкому ради для підвищення ефективності роботи, розширення світогляду посадових осіб місцевого самоврядування продовжити практику проведення апаратних навчань працівників виконавчих органів міської ради з найбільш актуальних питань діяльності виконкому міської ради, чинного законодавства України та загальнополітичної ситуації в Україні та м. Запоріжжі.
3. Керівникам виконавчих органів міської ради запровадити проведення апаратних навчань у структурних підрозділах міської ради.
4. Юридичному відділу виконкому міської ради забезпечити постійний моніторинг змін у законодавстві України та інформування керівників міської ради, виконкому міської ради згідно з напрямками роботи відповідних структурних підрозділів.
5. Управлінню з питань внутрішньої політики міської ради розробляти щотижневі інформаційні листки для керівників виконавчих органів міської ради для всебічного інформування посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів міської ради щодо подій у суспільно-політичному житті міста, країни, світу.
6. Відділу організаційної та кадрової роботи виконкому ради забезпечити своєчасне надання пропозицій міському голові щодо плану роботи з кадрами у виконавчих органах міської ради на 2007 рік.
7. Продовжити практику звітування керівників виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади міста, про роботу виконавчих органів міської ради, підвідомчих підприємств на засіданнях виконавчого комітету міської ради, щодо удосконалення стилю, форм і методів роботи, покращення показників роботи.
8. Для підвищення якості та ефективності праці посадових осіб місцевого самоврядування юридичному відділу виконавчого комітету міської ради до 01.03.2007 провести аналіз положень виконавчих органів міської ради з метою усунення їх дублювання. У разі необхідності надати пропозиції міському голові Карташову Є.Г. щодо відповідних змін до положень виконавчих органів міської ради.
9. З метою проведення на високому організаційному рівні щорічної оцінки виконання посадовими особами місцевого самоврядування покладених на них обов'язків та завдань керівникам виконавчих органів міської ради забезпечити своєчасне складання планів роботи виконавчих органів міської ради та особистих планів роботи посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів міської ради на 2007 рік.
10. Керівникам виконавчих органів міської ради проводити роз'яснювальну роботу серед працівників щодо порядку вступу та умов навчання в Дніпропетровському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.
11. Керуючому справами виконкому ради Вайтанику К.О. налагодити співпрацю з вищими навчальними закладами міста Запоріжжя стосовно проведення тематичних семінарів для поліпшення системи підвищення кваліфікації працівників виконавчих органів міської ради, введення в дію інноваційних технологій.
12. З метою підготовки дієвого кадрового резерву, залучення перспективної молоді до служби в органах місцевого самоврядування, створення умов для її професійного зростання продовжити роботу щодо укладання договорів про співробітництво з вищими навчальними закладами міста.
13. Фінансовому управлінню міської ради розглянути можливість при підготовці проекту бюджету міста на 2007 рік, а керуючому справами виконкому ради Вайтанику К.О., керівникам виконавчих органів міської ради при затвердженні кошторисів на 2007 рік передбачити виділення коштів на:
- підвищення кваліфікації кадрів, оплату за участь у семінарах та видатки на відрядження для проходження навчання;
- придбання сучасної комп'ютерної техніки, програмного забезпечення відповідно до вимог і специфіки роботи підрозділів виконавчих органів міської ради, підключення до мережі Інтернет та її подальше обслуговування, введення програми комп'ютерного обліку бібліотечного фонду в управлінні культури міської ради, впровадження програми „Електронна пошта” для оптимізації процесу обміну інформаційними ресурсами між виконавчими органами міської ради і підприємствами, установами та організаціями, що належать до комунальної власності міста;
- передплату сучасних періодичних видань та придбання спеціальної літератури за напрямками роботи відповідних підрозділів міської ради, видань суспільно-політичного спрямування.
14. Керівникам виконавчих органів міської ради вжити невідкладних заходів по перегляду та системному контролю за укладанням контрактів з керівниками підвідомчих підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади міста. Персональну відповідальність за чіткий облік контрактів з керівниками підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади міста покласти на начальника управління комунальної власності міської ради Теслюка В.Я.
15. Управлінню з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення через засоби масової інформації провести роз'яснювальну роботу для громадян, які використовують мобільний зв'язок, щодо можливості виклику оперативно-рятувальних служб (пожежної безпеки, швидкої медичної допомоги і т.і.) з мобільних телефонів у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, аварій тощо.
16. З метою створення умов для підвищення авторитету служби в органах місцевого самоврядування керівникам виконавчих органів міської ради проводити організаційні заходи щодо підвищення виконавської дисципліни, дотримання трудового розпорядку та правил поведінки посадових осіб місцевого самоврядування.
17. Заступникам міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючому справами виконкому ради, керівникам виконавчих органів міської ради забезпечити проведення постійної профілактичної роботи щодо дотримання посадовими особами виконавчих органів міської ради вимог Закону України „Про боротьбу з корупцією”.
18. Контроль за виконанням даного рішення покласти на керуючого справами виконкому ради Вайтаника К.О.

Міський голова Є.Г.Карташов

 

Довідка
про результати атестації посадових осіб
Запорізької міської ради у 2006 році

Відповідно до статті 17 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» Кабінетом Міністрів України було затверджено постанову від 26.10.2001 №1440 «Про затвердження Типового положення про проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування». Відповідно до цих нормативних документів, з метою оцінки ділових та професійних якостей, кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, підвищення ефективності їх діяльності один раз на чотири роки проводиться атестація посадових осіб місцевого самоврядування.
За результатами атестації атестаційна комісія робить висновок про відповідність посадової особи займаній посаді, відповідність посаді з певних умов (здобуття освіти, проходження стажування, набуття відповідних навичок, підвищення кваліфікації тощо), невідповідність займаній посаді. Відповідно до висновку атестаційна комісія пропонує міському голові визнати посадову особу атестованою, призначити протягом року повторне атестування (за згодою посадової особи), зарахувати посадову особу до кадрового резерву або призначити її на вищу посаду, перевести посадову особу на іншу посаду, що відповідає її кваліфікації, або звільнити її з займаної посади.
Згідно з розпорядженням міського голови від 04.09.2006 №1142р «Про проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Запорізької міської ради», на виконання розпорядження міського голови від 12.09.2006 №1165р «Про затвердження терміну і графіка проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування» зі змінами у додатках від 02.11.2006 №1376р «Про внесення змін до розпорядження міського голови від 12.09.2006 №1165р «Про затвердження терміну і графіка проведення атестації посадових осіб місцевого самоврядування» 06.11-30.11.2006 було проведено атестацію посадових осіб місцевого самоврядування виконавчих органів Запорізької міської ради.
Штатна чисельність виконавчих органів міської ради складає 1602,5 одиниці, з них посад посадових осіб місцевого самоврядування – 1333 одиниці. На 01.11.2006 року трудові відносини оформлено з 1292 посадовими особами.
Згідно з розпорядженням міського голови атестації підлягало 953 посадові особи місцевого самоврядування, що складає 73,8% від загальної кількості фактично працюючих посадових осіб. З них 16 посадових осіб звільнилось або було переведено на інші посади у передатестаційний період.
Таким чином, атестацію пройшло 937 посадових осіб. Міський голова Карташов Є.Г., розглянувши висновки та пропозиції атестаційних комісій, розпорядженням від 11.12.2006 №1531р визнав посадових осіб, які проходили атестацію, атестованими.
В ході атестації виявлено високий рівень професійної підготовки посадових осіб місцевого самоврядування та глибокі фахові знання. Аналізуючи освітній рівень посадових осіб виконавчих органів міської ради слід відзначити, що на сьогодні у виконавчих органах міської ради переважають особи з вищою освітою – 1003 особи (77,6%). Незакінчену вищу та базову вищу освіту мають 62 особи (4,8%), середню спеціальну – 171 особа (13,3%), середню – 56 осіб (4,3%). Освітній рівень посадових осіб виконавчих органів міської ради підвищується за рахунок навчання у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації без відриву від роботи (на сьогодні 67 посадових осіб місцевого самоврядування навчаються у вищих навчальних закладах). Крім того, підвищення освітнього рівня здійснюється на курсах підвищення кваліфікації, на апаратних навчаннях, які проводяться у виконавчому комітеті та районних адміністраціях міської ради.
З проведеного аналізу за останні 3 роки щодо тематичного плану апаратних навчань видно, що посадові особи місцевого самоврядування підвищують свій професійний рівень систематично, зокрема середня чисельність присутніх на навчанні складає 50 осіб.
Та, незважаючи на досить потужний професійний кадровий потенціал виконавчих органів міської ради, постає проблема недостатнього рівня фінансування основних джерел кваліфікаційного, освітнього розвитку посадових осіб. Зокрема, на придбання сучасної комп'ютерної техніки та програмного забезпечення, підключення до мережі Інтернет, зв'язок між всіма структурними підрозділами виконавчих органів та підприємствами, установами, які знаходяться в комунальній власності міста, організаціями, іншими закладами за допомогою електронної пошти, придбання спеціалізованої літератури, передплату періодичних видань для фахівців управлінь, відділів відповідного спрямування.
Необхідним є доступ до Інтернет-ресурсів, використання засобів електронного зв'язку (електронної пошти) для управлінь та відділів міської ради. Мережа Інтернет є універсальним засобом розширення рівня знань посадових осіб будь-якого напрямку діяльності, отримання необхідних матеріалів щодо діяльності виконавчих органів місцевого самоврядування інших міст, знайомство з інформаційними сайтами провідних установ, організацій, підприємств не тільки України, а й усього світу, інформування про суспільно-політичні події, зміни та новації в системі різних гілок влади, вітчизняного законодавства.
Використання інформаційних ресурсів Інтернет, електронної пошти в управліннях та відділах міської ради – це не тільки вимога сучасної світової інформатизації, інформаційного прогресу, а й можливість удосконалення, оптимізації роботи посадових осіб завдяки здобуттю відповідних знань, які необхідно використовувати для якісного виконання службових обов'язків.
Підключення до мережі Інтернет у виконавчих органах міської ради знаходиться на досить низькому рівні.
Наявність електронної пошти, за допомогою якої забезпечується електронний зв'язок між виконавчим комітетом та структурними підрозділами міської ради, складає 30%. Тобто, електронні скриньки мають тільки районні адміністрації, головне економічне управління та управління з питань внутрішньої політики міської ради. 47% (14 структурних підрозділів) взагалі не мають електронної пошти. Інші мають власні електронні скриньки, але вони не використовуються для оперативного обміну інформацією у структурі виконавчих органів міської ради.
Незадовільним є рівень підключення до мережі Інтернет районних адміністрацій міської ради. Доступ до мережі Інтернет є обмеженим, дозволяє користуватись інформаційними ресурсами тільки окремим посадовим особам. Така ситуація викликає закономірний інформаційний вакуум для працівників райадміністрацій, зумовлює відсутність розвитку системи інформаційного зв'язку в органах місцевого самоврядування.
Поширеним явищем на сьогоднішній день є використання мобільного зв'язку. Недостатнім є рівень знань щодо можливості виклику аварійно-рятувальних служб, швидкої медичної допомоги з мобільних телефонів. Проведення роз'яснювальної роботи з даного напрямку є принципово важливим, оскільки дії населення при виникненні надзвичайних ситуацій, аварій, пожеж і т.і. повинні бути правильно скоординованими, інформаційно обґрунтованими та ефективними.
Результати атестації посадових осіб виконавчих органів міської ради дають можливість зробити висновок про необхідність підвищення рівня знань щодо суспільно-політичної ситуації в місті, країні та за її межами, підвищення правової культури, вивчення вітчизняного законодавства відповідно до напрямків роботи виконавчих органів міської ради. Керівникам виконавчих органів необхідно взяти до уваги практику організації придбання спеціалізованої літератури, періодичних видань за сферою діяльності відповідних управлінь, відділів з метою поширення самоосвіти працівників.
Окремої уваги вимагають плани роботи підрозділів міської ради, якість їх підготовки, своєчасне виконання. Для підвищення ефективності роботи посадових осіб місцевого самоврядування необхідно проаналізувати положення структурних підрозділів виконавчих органів міської ради з метою усунення дублювання їх функцій, а також постійно аналізувати та упорядковувати посадові інструкції працівників у відповідності до Рекомендацій з організації праці державних службовців в органах виконавчої влади, затвердженими наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 28.01.2005 №55.
Перевірка та контроль за укладенням контрактів з керівниками підприємств та установ, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста, з боку керівництва виконавчих органів міської ради повинні здійснюватись у постійному режимі з дотриманням необхідних регламентуючих засад.
Світова тенденція до інформатизації, оптимізації процесів обміну інформаційними ресурсами, збільшення попиту на поглиблені знання комп'ютерних систем, використання сучасних технологій у всіх сферах життя викликають гостру необхідність у вдосконаленні технічної бази всіх підрозділів виконавчих органів місцевого самоврядування. Надання якісних адміністративних послуг територіальній громаді, виконання службових обов'язків посадовою особою на належному професійному рівні – основні завдання органів місцевого самоврядування, вирішенню яких сприятиме збільшення фінансування в частині удосконалення матеріально-технічної бази структурних підрозділів виконавчих органів міської ради.

 

Заступник керуючого справами
виконкому ради, начальник відділу
організаційної та кадрової роботи
виконкому ради
О.В. Савенко