Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

27/07/2006

Рішення виконавчого комітету від 27.07.2006 № 280 «Про порядок організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування»

У зв'язку із передачею повноважень щодо встановлення опіки, піклування над дітьми та усиновлення дітей від управління освіти і науки міської ради службі у справах неповнолітніх міської ради та від відділів освіти районних адміністрацій міської ради службам у справах неповнолітніх районних адміністрацій міської ради і необхідністю упорядкування механізму організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, та взаємодії причетних до цього установ та організацій, виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:
Встановити наступний порядок організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми , позбавленими батьківського піклування:
1. Службі у справах неповнолітніх Запорізької міської ради:
1.1. Здійснювати контроль за дотриманням вимог чинного законодавства з питань організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування службами у справах неповнолітніх районних адміністрацій Запорізької міської ради.
1.2. Забезпечувати створення і ведення банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були залишені в пологових будинках і лікувальних закладах і знаходяться на повному державному утриманні, готувати проект рішення виконавчого комітету міської ради про їх влаштування до відповідних державних закладів.
1.3. Оформляти анкети на дітей, які мають правові підстави для занесення їх в банк даних Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини при Міністерстві у справах сім`ї, молоді та спорту.
1.4. Здійснювати реєстрацію змін щодо правового статусу, місця перебування та діагнозів дітей, які знаходяться на первинному обліку, про що повідомляти службу у справах неповнолітніх облдержадміністрації та Державний департамент з усиновлення та захисту прав дитини при Міністерстві у справах сім`ї, молоді та спорту.
1.5. Забезпечувати створення і ведення банку даних кандидатів в усиновителі, направляти їх до відповідних державних закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування для підбору, знайомства та встановлення контакту з дитиною для її подальшого усиновлення.
2. Службам у справах неповнолітніх районних адміністрацій Запорізької міської ради:
2.1. Забезпечувати ведення первинного обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають в сім'ях опікунів та здійснювати контроль за умовами їх утримання і виховання в опікунських сім'ях, збереженням належного їм житла та майна.
2.2. Влаштовувати дітей, які залишились без батьківського піклування, в разі необхідності, до державних закладів.
2.3. Обстежувати житлово-побутові умови кандидатів в усиновителі, які проживають на території району, готувати висновок про можливість їх бути усиновителями, здійснювати контроль за дотриманням прав дітей після усиновлення відповідно до вимог чинного законодавства.
3. Управлінню освіти і науки Запорізької міської ради:
3.1. Забезпечувати соціальний захист, охорону життя, здоров`я та захист прав дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
4. Керівникам пологових будинків, дитячих лікувальних закладів:
4.1. Складати акт про залишену дитину в присутності представника органу внутрішніх справ при наявності дитини, яку батьки покинули або відмовились забрати з лікувального закладу.
4.2. Надсилати письмове повідомлення про цю дитину до служби у справах неповнолітніх міської ради протягом семи днів після встановлення факту, що дитина залишилась без батьківського піклування.
4.3. Надавати службі у справах неповнолітніх міської ради документи, що підтверджують правовий статус дитини для підготовки рішення про її влаштування до відповідного дитячого закладу на повне державне утримання.
5. Рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради від 22.04.04 № 128 „Про порядок організації роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування” вважати таким, що втратило чинність.
6. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

Міський голова Є.Г.Карташов