Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17/03/2006

Рішення міської ради від 17.03.2006 № 18 «Про затвердження Програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини м.Запоріжжя на 2006-2010 роки»

Керуючись Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про охорону культурної спадщини”, “Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки”, враховуючи рішення Запорізької обласної ради від 18.01.2005 №34 “Про затвердження Програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини Запорізької області на 2005-2010 роки”, з метою забезпечення належного рівня збереження та використання пам'яток історії та культури м.Запоріжжя, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Програму збереження та використання об'єктів культурної спадщини м.Запоріжжя на 2006-2010 роки /далі – Програма/, що додається.
2. Управлінню культури Запорізької міської ради здійснити заходи щодо реалізації Програми.
3. Виконавчому комітету Запорізької міської ради при формуванні міського бюджету передбачати щорічне фінансування на виконання заходів Програми.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С. та постійну комісію міської ради з гуманітарних питань /Кравченко В.В./.

Міський голова Є.Г. Карташов
  Затверджено
Рішення міської ради
17.03.2006 № 18

Програма
збереження та використання об'єктів культурної спадщини м. Запоріжжя на 2006-2010 роки

Головні розпорядники

Районні адміністрації міської ради.

Відповідальні виконавці

Управління культури міської ради, районні адміністрації міської ради.

Загальна частина

Програма збереження та використання об'єктів культурної спадщини м.Запоріжжя розроблена на підставі Законів України “Про охорону культурної спадщини”, “Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки”, рішення Запорізької обласної ради від 18.01.2005 №34 “Про затвердження програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини Запорізької області на 2005-2010 роки”.
Збереження і примноження культурних цінностей належать до пріоритетних напрямків політики держави у сфері культури.
Програма спрямована на впровадження правових, організаційних і матеріально-технічних засад у сфері охорони культурної спадщини міста Запоріжжя і розрахована на період до 2010 року.
У місті Запоріжжі на державному обліку перебуває 172 пам'ятки історії та культури, з них історії – 108, археології – 48, монументального мистецтва – 16.
Шляхом обстеження технічного стану пам'яток історії та культури виявлено пам'ятки, які потребують ремонту та реставрації. Без належного догляду знаходиться частина поховань на території кладовищ.
Потребує подальшого вдосконалення система обліку, використання, реставрації об'єктів культурної спадщини, контролю за виконанням користувачами та уповноваженими органами зобов'язань щодо утримання пам'яток у належному стані.

Мета та основні завдання

 Метою Програми є забезпечення належного рівня збереження та використання пам'яток історії та культури в суспільному житті.
Основними завданнями Програми є:
- забезпечення належного обліку та контролю за збереженням і використанням пам'яток історії та культури міста Запоріжжя;
- сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації, реабілітації і використання пам'яток;
- сприяння залученню об'єктів культурної спадщини до національних і світових туристичних маршрутів.

Фінансове забезпечення

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів міського бюджету на відповідний рік на підставі розрахунків та кошторисної документації, затвердженої у встановленому порядку та за рахунок інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Очікувані результати

Виконання Програми повинно дати поштовх позитивним зрушенням у сфері охорони культурної спадщини у м. Запоріжжі, сприятиме поліпшенню фінансування заходів із збереження та використання пам'яток, залученню інвестицій до цієї сфери.
Виконання Програми сприятиме розвитку туристичної галузі та входженню України до європейської спільноти як держави, що виконує свої міжнародно-правові зобов'язання у сфері охорони культурної спадщини.