Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

26/10/2005

Рішення виконавчого комітету від 26.10.2005 № 367 «Про удосконалення стилю, форм і методів роботи в управлінні охорони здоров'я Запорізької міської ради»

Керуючись рішенням виконавчого комітету міської ради від 28.02.2005 № 47 „Про заходи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи виконавчих органів міської ради”, заслухавши інформацію начальника управління охорони здоров'я міської ради Севальнєвої Н.О. та довідку про стан роботи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи в управлінні охорони здоров'я, виконавчий комітет міської ради
ВИРІШИВ:

1. Управлінню охорони здоров'я міської ради (Севальнєва Н.О.):

1.1. Вжити заходи по виконанню в повному обсязі рішення виконавчого комітету міської ради від 28.02.2005 № 47 „Про заходи по удосконаленню стилю, форм і методів роботи виконавчих органів міської ради”.

1.2. Виходячи з соціальної спрямованості державного бюджету, у рамках міських програм по медичному забезпеченню населення удосконалити форми надання допомоги малозабезпеченим громадянам, продовжити сумісну роботу з управлінням праці та соціального захисту населення міської ради по забезпеченню цієї категорії громадян високовартісними методами лікування.

1.3. Продовжити роботу по аналізу звернень громадян з виявленням причин, що їх породжують, з подальшим розглядом аналітичних матеріалів на колегіях управління охорони здоров'я, у т.ч. на виїзних колегіях безпосередньо в лікувальних закладах.

1.4. Активізувати роботу по удосконаленню системи інформування населення з питань профілактики різних захворювань, використовуючи різні засоби масової інформації.

1.5. Продовжити роботу по інформованості населення міста по основним напрямкам діяльності управління охорони здоров'я при зустрічах в колективах, через засоби масової інформації.

2. Головам районних адміністрацій міської ради, управлінню охорони здоров'я міської ради продовжити роботу по укріпленню матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів міста. Забезпечити постійний контроль за виконанням рішення сесії міської ради від 20.04.2005 № 46 „Про Програму розвитку охорони здоров'я м. Запоріжжя та основні напрямки розвитку галузі на 2005-2007 роки”.

3. Про хід виконання даного рішення інформувати виконком міської ради до 01.03.2006 та 01.03.2007.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

 

Міський голова
Є.Г. Карташов

 

Довідка
на засідання виконавчого комітету міської ради “Про удосконалення стилю, форм і методів роботи в управлінні охорони здоров'я міської ради”

 

Діяльність управління охорони здоров'я міської ради спрямована на організацію виконання лікувально-профілактичними закладами міста Конституції України, Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров'я», Указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства охорони здоров'я України та управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації, рішень сесій обласної, міської ради, виконкому міської ради стосовно питань забезпечення медичного обслуговування населення м. Запоріжжя.
Положення про управління охорони здоров'я міської ради затверджено рішенням сесії міської ради від 11.01.2002 № 12.
Положенням визначені основні напрямки діяльності управління, його штатна структура, функціональні обов'язки начальника та заступників начальника управління, головних спеціалістів.
Робота управління базується на щорічно затверджених заступником міського голови планів Основних організаційних заходів на поточний рік.
В плані Основних заходів передбачаються міроприємства по зміцненню матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, по розвитку первинної та спеціалізованої видів медичної допомоги, по підвищенню кваліфікації медичного персоналу.
На підставі річного плану Основних заходів розроблюються планові завдання на місяць, квартал.
В управлінні приділяється постійна увага стану контролю за плановими міроприємствами.
Такий контроль здійснюється шляхом заслуховування заступників начальника, головних спеціалістів на щотижневих апаратних нарадах, щомісячних нарадах з головними лікарями лікувальних закладів міста.
Концептуальні проблеми охорони здоров'я розглядаються на засіданнях колегії управління охорони здоров'я .
За останні роки значно покращилась підготовка засідань колегій.
На підсумковій колегії по штату роботи за рік , черговий квартал поточного року готуються статистичні аналітичні показники. Колегії в обов'язковому порядку проводяться з демонстрацією схем, графіків, таблиць.
В роботі колегій приймають участь працівники кафедр медичного університету та Академії післядипломної освіти. Практикуються періодичні аналітичні звіти по стану виконання рішень попередніх колегій.
Управління охорони здоров'я спрямовує роботу підпорядкованих лікувальних закладів і на виконання довгострокових міських програм з питань охорони здоров'я – цільової програми “Цукровий діабет”, по боротьбі з туберкульозом, СНІДом, венеричними захворюваннями та інше.
Сесією міської ради від 20.04.2005р. № 46 затверджена Програма розвитку охорони здоров'я м. Запоріжжя та основні напрямки розвитку галузі на 2005-2007 роки.
Програмою передбачені заходи по реформуванню мережі лікувальних закладів міста.
Станом на 01.10.2005 р. проведено скорочення 450 ліжок.
Разом з тим за рахунок підвищення ефективності використання ліжок – скорочення середніх термінів перебування хворих на ліжку за рахунок впровадження сучасних медичних технологій - попит населення за стаціонарною допомогою задовільнюється.
З метою контролю за роботою лікувальних закладів, підвищення відповідальності головних лікарів, управлінням розроблена і успішно використовується методика оцінки діяльності закладів різного типу по моделям кінцевих результатів. Методика дозволяє об'єктивно оцінювати результати діяльності закладу порівняно з аналогічними закладами. Застосування принципу матеріального заохочення за вищі досягнуті результати стимулює керівників і підлеглий персонал.
Даний досвід був висвітлений управлінням під час семінару на тему: «Покращення рівня інформованості медичних працівників про сучасні медичні технології, засоби збереження здоров'я та активного довголіття», який у травні 2005 року проводився у м. Запоріжжі Асоціацією міст України та громад.
Особливу увагу управління приділяє питанням медичного забезпечення інвалідів війни, та праці, інших малозабезпечених категорій хворих. В цьому напрямку управління працює в тісному контакті з управлінням праці та соціального захисту населення міської ради.
Проводячи аналіз звернень та скарг громадян, управління приймає рішення по заходам щодо їх попередження. Стан роботи з заявами та скаргами в обов'язковому порядку розглядається на колегіях управління, на оперативних нарадах.
Зважаючи на недостатність бюджетного фінансування галузі охорони здоров'я, управління активно висуває питання, які необхідно вирішувати на державному рівні.
Так, управління разом з виконкомом міської ради порушило перед МОЗ України, Міністерствами фінансів, екології, перед Верховною Радою та кабінетом Міністрів України питання про необхідність введення до формульного розрахунку бюджету спеціального екологічного коефіцієнту.
Для екологічно неблагоприємного міста це має надати додаткові кошти на оздоровчі міроприємства.
Перед вищими органами державної влади з ініціативи управління порушено також клопотання про переведення лікарського забезпечення з державного бюджету хворих на цукровий діабет та хронічну ниркову недостатність.
Управління охорони здоров'я міської ради вважає, що необхідно терміново прийняти Верховною Радою України Закон про обов'язкове медичне страхування.
В цілому діяльність управління охорони здоров'я міської ради дозволила покращити основні показники здоров'я населення міста Запоріжжя – за останні роки по місту не реєструються спалахи інфекційних захворювань, показник малюкової смертності скоротився від 9,5 до 7,4 на 1 тис. новонароджених, показник новонароджуваності підвищився від 6,5 до 8,0 на 1 тис. населення, показник післяопераційної летальності знизився від 2,6% до 1,6%.

 

Начальник управління

Н.О.Севальнєва

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення