Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

15/09/2005

Рішення міської ради від 15.09.2005 № 15 «Про затвердження Програми збереження пам’ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя на 2005-2010 роки»

Керуючись Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про охорону культурної спадщини”, “Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки”, враховуючи рішення Запорізької обласної ради від 18.01.05 №34 “Про затвердження програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини Запорізької області на 2005-2010 роки”, з метою збереження пам'ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя, Запорізька міська рада
ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму програми збереження пам'ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя на 2005-2010 роки (додається).

2. Фінансовому управлінню міської ради (Малиш В.І.) при формуванні щорічних бюджетів міської ради передбачити фінансування заходів Програми збереження пам'ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя на 2005-2010 роки.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Черкаска В.В. та постійну комісію міської ради з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації та земельних відносин (Пшигоцький С.В.).

 

Міський голова
Є.Г. Карташов

 

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення міської ради
_15.09.2005_15_

ПРОГРАМА
збереження пам'ятників архітектури та містобудування
м. Запоріжжя на 2005-2010 роки

 

1. Загальна частина.

Програма охорони пам'ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя розроблена на підставі Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про затвердження Загальнодержавної програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2004-2010 роки», рішення Запорізької обласної ради від 18.01.2005 № 34 «Про затвердження програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини Запорізької області на 2005-2010 роки».
Пам'ятники архітектури та містобудування, що розміщені на території м. Запоріжжя є невід'ємною частиною культурного надбання усього українського народу. Охорона та збереження об'єктів культурної спадщини є пріоритетними напрямками діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.
Програма збереження пам'ятників архітектури та містобудування м. Запоріжжя на 2005-2010 роки (надалі - Програма) включає заходи з обліку, запобігання руйнуванню або заподіянню шкоди, забезпечення захисту, контролю за збереженням, утриманням, використанням, консервацією та реставрацією об'єктів культурної спадщини.
Програма спрямована на впровадження правових, організаційних і матеріально-технічних засад у сфері охорони культурної спадщини міста Запоріжжя й розрахована на період до 2010 року.
Відповідно до звіту про науково-проектну роботу «Проведення досліджень та розробка історико-архітектурного плану та проекту зон охорони культурної спадщини м. Запоріжжя», яка виконана державним науково-дослідним інститутом теорії та історії архітектури і містобудування (м. Київ). На території міста Запоріжжя перебуває 318 пам'яток архітектури та містобудування. Потребує подальшого вдосконалення система обліку, використання, реставрації об'єктів культурної спадщини, контролю за виконанням користувачами та уповноваженими органами зобов'язань щодо утримання пам'яток у належному стані.

2. Мета і основні завдання

Метою програми є забезпечення належного рівня збереження та використання пам'яток архітектури та містобудування.
Основними завданнями Програми є:

  • забезпечення належного обліку та ведення контролю за збереженням і використанням пам'ятників архітектури та містобудування;
  • сприяння залученню пам'ятників архітектури та містобудування до національних і світових туристичних маршрутів;
  • сприяння залучення інвестицій у діяльності щодо збереження, реставрації, реабілітації, реабілітації та використання пам'ятників архітектури та містобудування.

3. Фінансування Програми

Фінансування заходів Програми збереження пам'ятників архітектури та містобудування здійснюватиметься з урахуванням реальних можливостей бюджету міської ради на бюджетний рік на підставі розрахунків та кошторисної документації, затвердженої у встановленому порядку та за рахунок залучених коштів інвесторів на реалізацію Програми.

4. Механізм координації та контролю
за ходом виконання Програми

Загальний контроль за ходом виконання завдань Програми здійснює Запорізька міська рада.
Загальну координацію робіт щодо організації виконання плану заходів, реалізації положень та завдань Програми здійснює Головне управління архітектури та містобудування Запорізької міської ради.

5. Заходи щодо збереження пам'ятників
архітектури та містобудування
м. Запоріжжя на 2005-2010 роки

№ з/п

Найменування заходу

Строк виконання

Орієнтовний обсяг коштів (тис. грн.)

Відповідальні виконавці

1.

Визначення балансової належності пам'ятників архітектури та містобудування

2005-2006

-

Головне управління архітектури та містобудування міської ради, районні адміністрації

2.

Проведення інвентаризації пам'яток архітектури та містобудування

2005-2007

750,0

Головне управління архітектури та містобудування міської ради, районні адміністрації, балансоутримувачі

3.

Проведення паспортизації пам'ятників архітектури та містобудування

2005-2010

Згідно кошторису

Головне управління архітектури та містобудування міської ради

4.

Проведення обстеження стану пам'ятників архітектури та містобудування з метою визначення об'єктів, на яких необхідно провести дослідні, протиаварійні та консерваційні роботи та скласти їх перелік

2006-2008

-

Головне управління архітектури та містобудування міської ради, балансоутримувачі

5.

Забезпечити виготовлення та встановлення охоронних дощок на пам'ятники архітектури та містобудування

2007-2009

7,5

Головне управління архітектури та містобудування міської ради

6.

Проведення грошової оцінки пам'ятників архітектури та містобудування

2006-2010

Згідно кошторису

Головне управління архітектури та містобудування міської ради

7.

Сприяння залученню пам'ятників архітектури та містобудування до національних та міжнародних туристичних маршрутів

Постійно

-

Районні адміністрації, Головне управління архітектури та містобудування міської ради

8.

Сприяння в підготовці та виданні інформаційних проспектів та ілюстративних путівників по найбільш визначним пам'яткам архітектури та містобудування міста Запоріжжя

Постійно

Згідно кошторису

Головне управління архітектури та містобудування міської ради, районні адміністрації

 

6. Очікувані результати

Виконання Програми повинно дати поштовх позитивним зрушенням у сфері охорони культурної спадщини, сприятиме поліпшенню фінансування заходів із збереження пам'яток, залученню інвестицій до цієї сфери, що повинно скоротити видатки міського бюджету на заходи по збереженню пам'яток. Виконання Програми сприятиме розвитку туристичної галузі та входженню України до європейської спільноти, як держави, що виконує свої міжнародні правові зобов'язання у сфері охорони культурної спадщини.

 

Секретар ради
І.І. Наливайко

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення