Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

28/04/2005

Рішення виконавчого комітету від 28.04.2005 № 126 «Про заходи по подальшому впровадженню надання первинної медичної допомоги в лікувальних закладах міста на засадах загальної практики-сімейної медицини»

Відповідно до Закону “Основи законодавства про охорону здоров'я України” від 19 листопада 1992 року та Указу Президента України від 7 грудня 2000 року № 1313/2000 “Про концепцію розвитку охорони здоров'я населення України” надання первинної медико-санітарної допомоги повинно базуватися на засадах загальної практики-сімейної медицини.

Управлінням охорони здоров'я міської ради за останні роки здійснені заходи щодо створення амбулаторій сімейного лікаря на віддалених від поліклінік територіях міста.

Відповідно з рішенням виконавчого комітету міської ради від 28.03.02 № 90 „Про організацію амбулаторій сімейного лікаря” за допомогою районних адміністрацій міської ради такі амбулаторії відкриті в Орджонікідзевському, Шевченківському, Комунарському, Заводському, Ленінському районах. Завершується підготовча робота по відкриттю відділення загальної практики-сімейної медицини в Хортицькому районі.

Головами райадміністрацій міської ради надана допомога лікувальним закладам в проведенні ремонтів приміщень, оснащення їх меблями, медичною апаратурою, санітарним автотранспортом. Управлінням охорони здоров'я міської ради проведена робота по підготовці кадрів лікарів загальної практики-сімейної медицини, середнього медичного персоналу.

Ці заходи дозволили наблизити первинну медичну допомогу до населення, покращити медичне обслуговування хронічних хворих, інвалідів, одиноких та престарілих, різко знизити витрати на виїзди швидкої медичної допомоги. Цей позитивний досвід свідчить про необхідність і подальшого розвитку мережі амбулаторій сімейного лікаря на віддалених територіях міста.

Разом з тим, Міністерством охорони здоров'я ставиться завдання по переведенню в цілому існуючої моделі надання первинної медичної допомоги дільничною терапевтичною та педіатричною службами на засади загальної практики-сімейної медицини.

Відповідно до цього наказом МОЗ України від 23.02.2005 № 81 “Про затвердження переліку спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів” замість спеціальності лікар-терапевт затверджена спеціальність – лікар загальної практики-сімейної медицини зі строком навчання в інтернатурі – 2 роки.

Враховуючи вищезазначене, з метою виконання діючих директивних документів щодо переведення первинної медичної допомоги на засади загальної практики-сімейної медицини міста виконавчий комітет Запорізької міської ради
ВИРІШИВ:

1. Затвердити план розширення надання медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини в м. Запоріжжі у 2005-2007 рр. (додається).

2. Начальнику управління охорони здоров'я міської ради Севальнєвій Н.О.:

2.1. Продовжити роботу по розширенню мережі амбулаторій сімейного лікаря на віддалених від поліклінік територіях міста та організацію в поліклініках відділень загальної практики-сімейної медицини згідно з планом розширення надання медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини в м. Запоріжжі у 2005-2007 рр.

2.2. Забезпечити укомплектування амбулаторій та відділень загальної практики-сімейної медицини поліклінік лікарями після закінчення інтернатури по спеціальності загальна практика-сімейна медицина та шляхом проведення спеціалізації працюючих лікарів-терапевтів дільничних.

Термін: 2005-2007 рр.

2.3. Вжити заходів щодо оснащення підрозділів загальної практики-сімейної медицини необхідним медичним обладнанням, лікувально-діагностичною апаратурою.

Термін: 2005-2007 рр.

2.4. Залучити до організаційно-методичного керівництва по подальшому впровадженню надання первинної медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини кафедри сімейної медицини ЗДМУ та ЗМАПО (за згодою ректорів ЗДМУ та ЗМАПО).

Термін: 2005-2007 рр.

2.5. Через засоби масової інформації проводити роз'яснювальну роботу серед населення міста по перевагам надання первинної медичної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини.

Термін: 2005-2007 рр.

2.6. Фінансування заходів та виконання рішення здійснювати за рахунок коштів, виділених на утримання закладів охорони здоров'я, залучених коштів від спонсорської, благодійної допомоги.

Термін: 2005-2007 рр.

3. Головам райадміністрацій міської ради сприяти у вирішенні питань по наданню лікувальним закладам матеріальної допомоги для проведення ремонтних робіт в приміщеннях для підрозділів сімейної медицини, оснащення їх необхідним обладнанням та санітарним автотранспортом.

Термін: 2005-2007 рр.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кузьміна О.С.

 

Міський голова Є.Г.Карташов

 

 

  ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення виконавчого
комітету міської ради
_28.04.2005_№_126_

 

План розширення надання медичної допомоги на засадах
загальної практики-сімейної медицини
в м. Запоріжжі у 2005-2007 рр.

Назва ЛПЗ

Відкриття амбулаторій сімейного лікаря

Відкриття відділень загальної практики - сімейної медицини при поліклініках

 

2005

2006

2007

2005

2006

2007

6-та міська клінічна лікарня

         

1

Центральна клінічна лікарня № 4 Заводського району

 

1

   

1

 

Центральна лікарня Орджонікідзевського району

        

1

 

Центральна поліклініка № 1 Хортицького району

     

1

1

1

Міська поліклініка ім. 8 Марта

 

1

   

1

 

Центральна лікарня Жовтневого району

 

1

   

1

 

Центральна поліклініка № 2 Шевченківського району

1

1

   

1

 

Міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9

       

1

 

Міська клінічна лікарня № 3

         

1

Всього:

1

4

-

1

7

3

 

Заступник міського голови з
питань діяльності виконавчих
органів ради,керуючий справами
виконкому ради
К.О.Вайтаник

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення