Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

04.01.2024 12:15

Заборонені масові заходи на Водохреща

65967ffd777c4__photo_2023-01-16_13-20-33.jpg

Наближається Хрещення Господнє, яке цього року відзначатиметься за сучасним новоюліанським календарем 6 січня – на 13 днів раніше, ніж було у попередні роки  19 січня. Цього дня заведено освячувати воду, багато людей також здійснюють омовіння у водоймах. Втім, повномасштабна агресія рф внесла свої корективи в усталені звичаї. У зв’язку з потенційними небезпеками, які несуть дії військ агресора, в місті та області жодних масових заходів цього дня не відбудеться.

Відповідно до рішення Ради оборони Запорізької області  від 26.12.2023 № 175 на території області та міста Запоріжжя зокрема встановлена заборона на купання у відкритих водоймах під час релігійного свята Святого Богоявлення Господнього (Хрещення Ісуса Христа – Водохреща).

- Заборона поширюється на відвідування місць масового відпочинку населення, в тому числі на водоймища міст. Ця заборона діє від початку вторгнення рф на територію України, бо це дуже небезпечно для життя населення. Тому закликаємо мешканців дотримуватися заходів безпеки й не відвідувати місця масового відпочинку, щоб зберегти своє життя та здоров’я, - зазначила заступниця начальника управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Ганна Духновська.

Так, заборона перш за все пов’язана з низкою потенційних небезпек через дії країни-агресора, а саме – можливими оголошеннями «повітряної тривоги», які сигналізують про загрозу життю, а також залишками бойових ворожих снарядів, які можуть бути будь-де, у тому числі й на дні водойм.

На річці Дніпро та інших водних об'єктах не функціонуватимуть спеціальні локації для занурення. Разом з тим планово Запорізька міська рятувальна служба завершує проведення обстеження та очищення від сторонніх предметів дна акваторії верхніх частин Центрального та Правобережного пляжів.

- Для забезпечення безпеки людей на Центральному пляжі будуть залучені 14 рятувальників та 3 рятувальні човни, а на Правобережному пляжі – 10 рятувальників та 3 рятувальні човни. Посилення чергування рятувальників в місцях можливого проведення святкування Водохреща забезпечуватиметься цілодобово, - розповів начальник Запорізької міської рятувально-водолазної служби Олександр Григор.

Далася взнаки й цьогорічна екологічна катастрофа – підрив Каховської ГЕС. Русло річки Дніпро обміліло, «оголилося» чимало підводних скель, які заважають просуванню плавзасобів і рятувальників.

- Течії і їх напрямок змінюються щодень, передбачити, як будуть розвиватися події, ми не можемо. Все ж  відповідальність за вихід на воду покладається на містян. Це дуже небезпечно в цей час, - додав Олександр Григор.

Наголошуємо, що виключно порушники нестимуть відповідальність за можливі надзвичайні події при купанні у крижаній воді. Закликаємо відповідально поставитись до збереження власного життя й здоров’я.