Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

08.01.2024 12:45

У гімназії капітально відремонтували укриття

659bbda75378f__IMG_8996.JPG

Комфортне та безпечне сховище облаштували ще в одному освітньому закладі м. Запоріжжя, в якому навчається 650 дітей.

З початком повномасштабної агресії російської федерації проти України реалізується Міська цільова програма розвитку цивільного захисту населення і територій м. Запоріжжя на 2022–2026 роки, згідно з якою передбачено фінансування робіт з приведення у готовність захисних споруд, у тому числі й у закладах освіти.

Так, наприкінці минулого року було завершено капітальний ремонт найпростішого укриття площею понад 100 кв. м в одній з гімназій Шевченківського району. У сховищі відремонтували підлогу, стелю та стіни, повністю замінили всі комунікації, встановили нову вентиляцію з системою підігріву, зробили додатковий вихід, основний вихід облаштували спеціальними дверима з системою «антипаніка», зробили сходинки з перилами, побудували санітарну кімнату.

Навчальний заклад відвідали заступник міського голови Анатолій Васюк та директорка департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк і перевірили, в якому наразі стані захисна споруда після ремонту.

 - Другий рік працюємо над створенням безпечного освітнього середовища, в тому числі й для населення. Це один з об'єктів, який був зроблений у 2023 році. Після перевірки ДСНС було усунено зауваження, зокрема щодо відсутності санітарної кімнати та другого виходу. Зараз школа вже отримала Акт перевірки без зауважень, - зазначив Анатолій Васюк.

На виконання робіт було виділено понад 1,5 млн грн, з яких – більше 935 тис. грн склала субвенція та понад 623 тис. грн виділено з міського бюджету.

За словами директора гімназії Геннадія Циганова, після ремонту в укритті можуть одночасно перебувати 100 осіб.

- У сховищі є три локації для перебування дітей, які обладнані новими меблями та всім необхідним. Є місце для надання медичної допомоги та пункт психологічної підтримки. У нас працює кваліфікований психолог, який сам пройшов війну й володіє навичками знімати тривожність у дітей та дорослих. Крім цього, є санітарна зона з гарячою водою, якої раніше не було, та зона запасного виходу, - розповів  Геннадій Циганов.

В укритті також працює інтернет, є запаси питної та технічної води, медикаментів, є баки для нечистот. У разі відключення світла в навчальному закладі є генератори, які можуть забезпечити електроенергією укриття.

 

IMG_8910.jpg IMG_8913.jpg IMG_8915.jpg IMG_8921.jpg IMG_8924.jpg IMG_8935.jpg IMG_8946.jpg IMG_8949.jpg IMG_8991.jpg