Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

16.01.2024 10:35

Запорізькі ОСББ з теплом в оселях

65a63e29e56d1__житловий-фонд.jpg

Запорізькі ОСББ доводять: вчасна підготовка будинку до опалювального сезону – запорука тепла в квартирах навіть у люті морози.

ОСББ по вул. Матросова, 24, пр. Соборному, 170 та по вул. Шкільній, 40 були створені вже під час війни. Мешканці цих багатоповерхівок не побоялися взяти на себе відповідальність за управління будинками. І сьогодні вони розповідають про позитивні зміни, які вдалося запровадити, та діляться планами на майбутнє. Кажуть, готувались до зими у пришвидшеному порядку, але основні роботи встигли зробити і убезпечили себе від холодів.

У п’ятиповерхівці по вулиці Матросова, 24 мешканці у вересні 22-го року утворили ОСББ. Двічі за час війни їм довелось замінювали вікна, які повибивало внаслідок ракетних атак. Крім того, розповідають, що протягом року, за час існування ОСББ, встигли зробити багато, й тепер почувають себе більш впевненими і захищеними. Температура повітря в квартирах під час морозів була 20-21 градус. Навесні мешканці цього ОСББ планують повністю замінити дах будинку.

Під час воєнного стану утворили ОСББ і мешканці будинку по проспекту Соборному, 170. До початку опалювального сезону встигли на будинку замінити пошкоджений дах, у під’їздах - вікна й двері. Кажуть, утеплення зовнішнього фасаду поки не по кишені, але шукають можливості, звертаються до благодійників та спонсорів, та й самі намагаються заробити копійчину за рахунок здачі в оренду підвальних приміщень. Навесні також планують замінити на будинку дах. Кажуть, лише після того, як утворили ОСББ – в будинку почались ремонтні роботи і мешканці побачили зміни.

У будинку по вулиці Шкільній, 40 - дев’ять поверхів та 110 квартир. Торік у травні мешканці об’єднались в ОСББ і погодились сплачувати за утримання дому по 8 гривень за квадратний метр. Одразу ж почали готувати дім до зими. Встигли замінити всі крани, муфти й з’єднання на опалювальній системі. Повністю замінили труби холодного водопостачання на пластиковий водовід. Старі металеві труби тепломережі у будинку поки не замінили, але встигли утеплити. І планують замінити їх після завершення опалювального сезону.

Під час торішнього ракетного обстрілу ударною хвилею у будинку вибило вікна в під’їздах та в деяких оселях. Мешканці подали заявку, аби взяти участь у Програмі від державного Фонду енергоефективності «Віднови дім». На облаштування будинку Фонд надає 1 мільйон триста тисяч гривень.

- Це повністю все безкоштовно. Від нас треба було надати тільки повний пакет документів. Зараз ми отримали перший транш, були зроблені заміри вікон у під’їзді, і в лютому ми плануємо їх вже встановити, - розповідає голова ОСББ по вулиці Шкільній, 40 Ганна Сиваш.

Крім того, у рамках програми «Віднови дім» навесні мешканці планують повністю замінити систему опалення, накрити будинок новим дахом і зробити герметизацію міжпанельних швів. За таких умов, впевнені мешканці, енергоефективність будинку буде значно вищою.