Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17.01.2024 14:45

Місто без бар’єрів

65a7c96d2156c__o_1hibis65k1efa69drrkqnf1e38h.jpg

Міську програму «Про затвердження заходів з реалізації стратегії безбар’єрності на 2024 – 2030 роки» депутати затвердили в ході 22 сесії Запорізької міської ради. Вона впроваджена в рамках загальнодержавної політики зі створення безбар’єрних умов життя для людей з інвалідністю. При розробці міської програми керувались законом України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Проблема безбар'єрного простору є важливою з точки зору створення доступного середовища для людей з обмеженими можливостями. Заходи зі створення безбар'єрності та інклюзивності повинні невідкладно виконуватися з кількох головних причин:

  • створення безбар'єрного та інклюзивного середовища сприяє забезпеченню рівних можливостей для всіх людей, незалежно від їхньої фізичної або когнітивної здатності;
  • заходи зі створення інклюзивного середовища сприяють залученню всіх членів суспільства у різноманітні сфери життя, такі як освіта, праця, культура та спорт. Це стимулює розвиток спільноти, підвищує рівень соціальної взаємодії та розуміння між різними групами людей;
  • безбар'єрна інфраструктура та сервіси роблять життя більш доступним для людей з обмеженими можливостями. Це включає в себе створення доступності до будівель, транспорту, інформаційних ресурсів і послуг, що полегшує їхню участь у суспільному та професійному житті;
  • створення інклюзивних і безбар'єрних умов може призводити до економічної вигоди для суспільства. Збільшення доступності для різних груп населення може підвищити ринковий потенціал, включаючи бізнес-сектор, який може забезпечити товари та послуги для більш широкої аудиторії;
  • для осіб з інвалідністю створення інклюзивного середовища може означати полегшення їхнього повсякденного життя та забезпечення можливості брати участь у різних аспектах суспільства без перешкод.

У 2023 році місто Запоріжжя активно опікувалося двома основними програмами, які спрямовані на подолання різноманітних бар'єрів і створення простору, який був би доступний для всіх верств населення, незалежно від віку, статі, соціального стану чи фізичних можливостей: Конвенція про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року та обласний план заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Департаментом муніципального управління розроблено міську програму «Про запровадження заходів з реалізації стратегії безбар’єрності на 2024-2030 роки», головною метою якої є створення умов для безперешкодного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд житлового призначення, в тому числі їх прибудинкових територій, окрім індивідуальних житлових приміщень.

Також у місті безперебійно працює комітет міської ради з забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів усіх форм власності, який створено рішенням міськради № 529 від 24.12.2021.

Задля покращення умов існування маломобільних осіб з різними видами порушень здоров’я у 2023 році в місті Запоріжжі, зокрема, були проведені такі види робіт та заходи:

  1. створено безперешкодний доступ до 3 бібліотек;
  2. забезпечено доступ до швидкісного інтернету у 16 бібліотеках міста Запоріжжя;
  3. проведено понад 50 тематичних інформаційно-просвітницьких заходів;
  4. розміщено на інформаційних стендах закладів культури тематичні матеріали щодо зміцнення здоров’я населення;
  5. проведено заходи з соціальної адаптації дітей з аутизмом, психологічні тренінги для відвідувачів бібліотек, показ адаптованих фільмів для людей з вадами зору та слуху.
  6. на сайтах управління департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради облаштований переклад на жестову мову за допомогою мобільного застосунку Сервіс УТОГ;
  7. у всіх закладах охорони здоров’я міста облаштовано вхідні групи, санітарні вузли, поручні, кнопки для виклику та отримано експертні висновки щодо забезпечення доступності для всіх груп населення (виняток - КП Стоматологічна поліклініка №5 – роботи з облаштування тривають).

Також триває робота з реалізації проєктів та заходів, що планується фінансувати за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Відповідні проєкти передбачають нове будівництво багатофункціонального спортивного комплексу з ігрових видів спорту на перехресті вул. Новобудови/пр. Ювілейного та будівництво спортивного комплексу з зимових видів спорту по вул. Космічній, в районі будинку 104. 

Крім того, у 2023 році проведено роботи з улаштування пониження бордюрного каменю тротуарів до рівня проїзної частини в місцях перетину пішохідних шляхів з дорогами зі встановленням попереджувальної тактильної плитки на 45 локаціях.