Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

17.01.2024 16:35

У міських бібліотеках діють «Пункти Незламності»

65a7dbc3e5748__6597b40cb6d73__o_1gil8spbd1an0a5q14kl170015a8bp.jpg

Наразі у Запоріжжі діють 238 «Пунктів Незламності». Зокрема це 170 міських пунктів, облаштованих на базі закладів освіти та культури. Також функціонують 9 стаціонарних та 8 мобільних пунктів ДСНС, 44 обласних пункти. Крім того, 4 пункти облаштувала АТ «Укрзалізниця» та 3 – Пенсійний фонд України. Місця їх розташуваня можна, зокрема, знайти на інформаційному порталі Кабінету Міністрів України. 

Що ж до бібліотечної мережі міста, тут функціонують 4 стаціонарних «Пункти Незламності» за такими адресами:

  • вул. Гоголя, 66;
  • вул. Чарівна 121;
  • просп. Маяковського, 7;
  • вул. Залізнична, 23.

«Пункти Незламності», вони ж і «Пункти Обігріву» у зимову пору, знайомі кожному українцю та запоріжцю зокрема. Місце тут знайде кожен. Всі вони слугують своєрідним «острівцем» безпеки, стабільності й тепла. Особливо – у разі тривалого аварійного відключення електроенергії.  

- «Пункти Незламності», як і укриття, працюють цілодобово. Є чергові особи, які завжди всіх громадян, мешканців міста, які мають потребу у «Пунктах Незламності», запускають і в будь-якому випадку знаходять для них усе потрібне – залежно від потреб, - розповіла заступниця директора бібліотечної системи міста Запоріжжя Юлія Шевцова.

Особливість «Пунктів Незламності» полягає в тому, що незалежно від наявнолісті центрального електроживлення в місті, тут завжди є доступ до тепла, води, освітлення, мобільного зв’язку, інтернету, живлення для мобільних пристроїв, засобів гігієни, є місця для відпочинку, продукти першої необхідності для мам і дітей. Звичайно, є повні аптечки, які укомплектовані згідно з вимогами, регулярно перевіряються комплектуючі за строком придатності та використання. Якщо термін придатності збіг – аптечку оперативно оновлюють.

Якщо більш детально зупинитися на комплектаціїї «Пунктів Незламності», тут наявні у достатній кількості:

  1. засоби автономної генерації електроенергії;
  2. мережеві подовжувачі, павер-банки, кабелі;
  3. засоби освітлення;
  4. засоби автономного опалення (твердопаливні котли (печі, булер'яни), теплові пушки, конвектори, обігрівачі тощо);
  5. технічні засоби доступу до інтернету, стаціонарні телефони;
  6. аптечки;
  7. нформаційні та роздаткові матеріали. 

Також тут облаштовані місця дя сидіння – наявні стільці, лавки, столи у достатній кількості. Облаштований куточок матері та дитини. Є запаси питної та технічної води, засоби для приготування гарячих напоїв, продукти харчування. Засоби особистої гігієни (серветки сухі/вологі, туалетний папір, засоби жіночої гігієни, підгузки, пелюшки та інше), ковдри, подушки, пледи.

- «Пункт Незламності» – це таке безпечне місце, яке завжди буде функціонувати і функціонує, якщо є збої в подачі світла, тепла, води в місті. Це можуть бути критичні довгострокові відключення, або й не критичні – короткострокові. Всі люди, кому потрібно підзарядити телефон, вода, якісь гігієнічні засоби, харчування, або мамам усамітнитися з маленькими дітьми – ці люди можуть прийти до нас і скористатися всіма послугами, які ми надаємо, - додала Юлія Шевцова.

Про розміщення найближчого до вас «Пункту Незламності» можна дізнатися у міському контакт-центрі «15-80».