Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.01.2024 17:00

Волонтери допомагають навчатися керуванню дронами

65a93a8cd639b__дрон.jpg

Понад 2000 людей навчили керувати дронами у школі операторів БПЛА «Паляниця» з початку повномасштабного вторгнення. Стартували з простих «Мавіків», а нині навчають як пілотувати FPV-дрони.

На навчання управлінням FPV-дронами школа операторів БПЛА «Паляниця» перейшла з травня минулого року. Нова, більш складна модель потребувала удосконалених знань і вмінь, і курси з п’яти днів подовжили до трьох тижнів. Як поводитися з дронами, військових навчають студенти запорізьких вишів, які у свою чергу пройшли спеціальні курси безпосередньо на виробництві й отримали ліцензії інструкторів. Деякі з них — військові, і вже мали досвід роботи з безпілотними апаратами на передовій.

Зараз бійці з різних підрозділів проходять другий етап навчання на симуляторі - вчаться «літати» віртуально за моніторами комп’ютерів. Перший етап - ознайомлення з механікою дрона - вже пройдений.

Військові кажуть, дуже важливо відпрацювати дрібну моторику і довести процес управління дроном до автоматизму, так би мовити, вивести його на підсвідомість, щоб під час виконання завдання не задумуватись, куди повертати важіль управління.

Зараз безпілотники — універсальна зброя, керування якими не має вікового обмеження. Тому у школі навчають військових із різних підрозділів, на безоплатній основі.

Вартість одного комплекту FPV - 200 тисяч гривень. Під час експлуатації сам дрон стане витратним матеріалом і буде постійно замінюватися, решта компонентів використовуватимуться і в подальшому, пояснюють бійці.

Весь курс умовно ділиться на чотири етапи. Курсанти, які приходять сюди з нульовим практичним рівнем, за три тижні навчаються керувати FPV-дронами в бойових умовах.

Далі операторів БПЛА навчатимуть вже на військовому полігоні в наближених до реальних умовах. На ньому встановлені такі ж перешкоди, які бійці вже пройшли в онлайн-форматі за комп’ютерами. Вони долатимуть різні дистанції і відпрацьовуватимуть тактику скидання зарядного пристрою на мішень. Ці навички вкрай важливі для ведення бойових дій на передовій, де дрони є одним із найефективніших видів зброї.