Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.01.2024 11:30

У постанову щодо тимчасового житла для ВПО внесено зміни

65aa3e08d39b8__31.jpg

У департаменті з управління житлово-комунальним господарством міськради пояснили особливості визначення умов формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

За інформацією фахівців департаменту, порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою КМУ від 29.04.2022 №495. Документом передбачено надання ВПО житлових приміщень із фонду тимчасового житла за кількістю балів, що набере внутрішньо переміщена особа/сім’я.

На виконання вимог вищезазначеної постанови прийнято рішення виконавчого комітету Запорізької міськради від 21.10.2022 №377 «Про заходи з формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО».Так, заходи щодо ведення обліку ВПО, які потребують отримання тимчасового житла, доручено районним адміністраціям.           

Станом на 1 січня у Запоріжжі на обліку для отримання тимчасового житла перебуває 64 родини ВПО.

Разом з тим 5 січня 2024 кабінетом Міністрів України прийнято постанову №7 «Про внесення змін до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб».

Нею передбачено наступні зміни та доповнення:

  • відмову в наданні житла для тих ВПО, які мають у власності житлові приміщення не менше 13,65 кв. м на одну особу на територіях, які не включено до Переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасового окуповані;
  • передбачено можливість фінансування органами місцевого самоврядування фонду житла, призначеного для ВПО, за межами територій, в межах якої вони здійснюють повноваження;
  • розширено перелік пріоритетності надання тимчасового житла, доповнено новими критеріями: це сімʼї військовослужбовців з числа ВПО, ВПО, які зазнали повторного внутрішнього переміщення через збройну агресію, житло яких зруйноване або непридатне для проживання, сімʼї з вагітними жінками та особами пенсійного віку та інші;
  • визначено порядок розрахунку середньомісячного доходу сімʼї, що надає додаткові 3 бали;
  • розширено перелік територій, з який переміщуються ВПО.

У департаменті зауважили, що для взяття на облік вимушеним переселенцям, які потребують житла для тимчасового проживання, необхідно звертатися до районної адміністрації (у межах території перебування на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб).