Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30.01.2024 10:55

Запоріжців застерігають від купівлі продуктів на стихійних ринках

65b8b5a0e9bd3__стихійна-торгівля.png

Фахівці нагадують, що законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів – це офіційні міські продовольчі ринки.

Вони мають лабораторію, яка здійснює обов’язковий ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок про проведену експертизу.

Придбання продуктів харчування на стихійних ринках у громадян, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами, не мають підтвердження якості продукції, а також не дотримуються норм зберігання та пакування товару - прямий шлях до харчових отруєнь та інфекційних захворювань.

За якість продукції, що реалізують «стихійники», ніхто не несе відповідальність. Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, є потенційно небезпечними. Якщо людина отруїться такими продуктами, вона не зможе довести цей факт, адже немає суб’єкта, якому можна висунути звинувачення.

Особливо небезпечними є продукти короткого терміну придатності: молоко, м'ясо, риба, яйця тощо. Вживання такої їжі - вкрай небезпечне для здоров’я людини. Наслідки отруєння можуть бути вкрай важкими.

Приміром, продавці молока зі стихійних ринків не мають достовірної інформації про стан здоров’я корови, а продукцію зазвичай реалізують в пластикових пляшках, які мають не завжди відоме походження, іноді ці пляшки збирають на сміттєзвалищах і навряд чи ретельно миють. Хоча пластикові пляшки є предметами одноразового використання.

Крім того, загрозу можуть нести як харчові продукти, так і самі продавці-«стихійники», адже невідомо про стан їхнього здоров’я.

Тож запоріжців закликають бути уважними до свого здоров’я та купувати продукти харчування тільки на офіційних ринках або в магазинах. Стихійна торгівля – це адміністративне правопорушення, за яке передбачена відповідальність.