Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

30.01.2024 12:40

Як надаватимуть відпустки у 2024 році

65b8cd5360862__vidpustka.jpg

24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22 листопада 2023 року № 3494-IX. Зокрема внесено зміни до Кодексу законів про працю України, ЗУ «Про відпустки», ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» та ін.

- На практиці виникає багато ситуацій, коли роботодавці та працівники по-різному тлумачать окремі законодавчі норми, що призводить до конфліктних ситуацій та необхідності їх вирішення у судовому порядку. Метою прийняття зазначеного закону є уточнення та осучаснення окремих норм законодавства, що регулюють питання надання та використання відпусток, - зазначила головна спеціалістка-юрисконсультка департаменту правового забезпечення міськради Юлія Бірюкова.

Серед основних змін, які набули чинності наприкінці минулого року:

  • Загальний максимальний термін надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин збільшено з 15 до 30 календарних днів на рік.
  • На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, а також у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.
  • Відпустка при народженні дитини надається в чітко визначений термін – не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.
  • Статтею 83 КЗпП також визначено, що грошова компенсація надається:

                  - за невикористані щорічні відпустки працівникам, призваним на строкову службу, службу за призовом осіб офіцерського складу, за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятим на службу за контрактом, за їхнім бажанням.

                 - додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.

При цьому зміни щодо надання щорічної основної відпустки не вносилися. Вона, як і раніше, надаватиметься на строк не менш 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.