Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

01.02.2024 12:05

Як захистити дитину від паротиту?

65bb6b9b8b0a3__паротит.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують запоріжцям про необхідність проведення планових вакцинацій дітям, в тому числі й проти паротиту.

Саме вакцинація проти епідемічного паротиту, що в народі відомий під назвою «свинка» - найбільш ефективний спосіб захиститись від захворювання.

Противірусної терапії від паротиту не існує, захистити може лише вчасне щеплення. Вакцина від цієї недуги поєднується з вакцинами проти кору і краснухи – це так звана вакцина КПК. За Національним календарем щеплень вона вводиться дитині двічі – у 12 місяців та у 6 років.

Наразі у Запоріжжі вакцина КПК є в наявності в усіх пунктах щеплення. Медики рекомендують вакцинувати дітей своєчасно, адже це єдиний надійний захист від можливих ускладнень.

Для невакцинованої людини, особливо у дорослому віці, прояви та наслідки хвороби можуть бути тяжкими й навіть летальними. Для паротиту характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової та статевих залоз. Вірус може вражати нервову систему, призводити до запальних процесів у мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків - може призвести до безпліддя, а у вагітних жінок – до викидня або ж передчасних пологів.

Поширюється захворювання повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом. Серед основних симптомів: гарячка, набряк слинних залоз - найчастіше під вухами, головний біль, м’язові болі, слабкість, втрата апетиту.

При тяжкій формі перебігу хвороби людина потребує лікування в стаціонарі.