Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

07.02.2024 15:15

Підприємці мають прибрати російськомовні вивіски

65c37d306f159__422950204_17874308463024643_885301020146627815_n.jpg

Запорізьких підприємців закликають привести до ладу зовнішню рекламу, розміщену на закладах, що їм належать. Мова йде, зокрема, про вивіски, назви закладів, об’яви на дверях та фасадах тощо. Власникам бізнесу нагадують, все має бути виключно українською мовою.

Згідно з вимогами статті 32 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та статті 6 Закону України «Про рекламу» мовою реклами в Україні є державна мова. Ці вимоги поширюються на всі визначені види реклами незалежно від способу її розміщення та змісту.

Відповідно до цього наразі в Запоріжжі проводяться рейди щодо виявлення рекламних конструкцій та вивісок, інформація на яких подана російською мовою. Представники бізнесу були проінформовані про необхідність змінити мову реклами, що опублікована мовою агресора, на державну. В іншому випадку демонтаж таких конструкцій проводиться примусово, відповідно до рішень виконавчого комітету.

Разом з тим залишаються ще підприємці, які вважають такі вимоги протиправними та намагаються їх оскаржити. В умовах військової агресії з боку російської федерації й використанням нею «мовного питання» це неприпустимо. Адже дотримання Закону про забезпечення функціонування української мови як державної – це про національну ідентичність, єдність та боротьбу з ідеологією, яка намагається знищити українців як націю. А рішення виконавчого комітету міської ради стосовно демонтажу конструкцій, інформація на яких подана не державною мовою, є прямим інструментом неухильного дотримання та виконання норм українського законодавства.