Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

08.02.2024 09:25

У гімназії створили сучасне укриття

65c399d40f18c__IMG_9120.JPG

У Запоріжжі триває процес створення найпростіших укриттів у закладах освіти, які відповідають усім встановленим нормам і стандартам. Впродовж 2023 року було відремонтовано 39 укриттів у закладах загальної середньої освіти. З них у 31 було проведено капітальні ремонти, а у 8 – поточні.

Одним з таких навчальних закладів є Запорізька гімназія № 77, у якій капітальний ремонт найпростішого укриття завершили 15 грудня 2023 року. Під час капремонту там виконали низку робіт, зокрема встановили металеві двері з системою «антипаніка», відремонтували підлогу, стіни, стелю, відновили мережі електропостачання, вентиляційну систему та водопостачання, замінили частину  каналізаційної системи, облаштували санвузол.

Простір складається з двох приміщень, які поділено на зони: ігрову, для спілкування з психологом, медичну та бібліотечну. Всі вони облаштовані необхідними меблями та приладдям. В укритті є три виходи, один з яких  пристосований для маломобільних груп населення. Площа укриття складає 211 кв. м. Одночасно там може перебувати 160 людей.

Сьогодні якість виконаних ремонтних робіт перевірили заступник міського голови Анатолій Васюк, директорка департаменту освіти і науки міської ради Юлія Погребняк та представники освітньої галузі міста.

- У гімназії провели якісний ремонт, виконавши низку важливих робіт. Освітній заклад вже отримав висновок про те, що найпростіше укриття відповідає всім умовам, які дають право вийти в змішаний формат навчання, - зазначив Анатолій Васюк.

Зараз педагогічний колектив опрацьовує варіанти роботи саме у змішаному форматі. Разом з тим у гімназії проводяться корекційні заняття для дітей з особливими освітніми потребами, а також реалізується проєкт «Класи безпеки», під час якого діти зустрічаються з представниками ДСНС. Під час повітряної тривоги всі учасники занять та заходів спускаються в укриття.

- Всього у закладі освіти - 396 дітей, з них у Запоріжжі залишається 277. За попереднім опитуванням 30% батьків дали згоду на змішану форму навчання, інші ще думають. Всього в нас 16 класів, з них 11 – інклюзивні. У гімназії навчається 20 діток з особливими освітніми потребами, з якими дуже важко працювати у дистанційному форматі. Для них проводяться корекційні заняття, - розповіла директорка гімназії Лариса Маркова.

В укритті також створено умови для перебування місцевого населення під час повітряних тривог. Укриття цілодобово відкрито для мешканців прилеглих будинків.

IMG_9122.jpg IMG_9129.jpg IMG_9131.jpg IMG_9143.jpg IMG_9151.jpg IMG_9156.jpg IMG_9165.jpg IMG_9178.jpg IMG_9183.jpg