Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

09.02.2024 09:30

Робота над створенням сучасних укриттів триває

65c4cf412f3a7__IMG_9205.JPG

У Запоріжжі продовжують створювати потужну базу найпростіших укриттів у комунальних закладах міста. Завдяки системній роботі у 2023 році було відремонтовано 39 найпростіших укриттів, розташованих у закладах загальної середньої освіти. Одне з них -  у Запорізькому академічному ліцеї № 34.

У цьому навчальному закладі укриття розташоване в окремій будівлі – підвальному приміщені шкільних майстерень. Понад 40 років там не проводилися капітальні ремонти, хоча співробітники ліцею власними силами намагалися підтримувати підвал у належному стані. У жовтні минулого року в укритті стартував капітальний ремонт, а наприкінці грудня роботи було завершено.

Під час ремонту ліквідували проблеми, через які приміщення під час опадів заливало водою. Робітники відновили відмощення всієї будівлі, під якою розташоване укриття, а також відремонтували та укріпили перекриття частини підвального приміщення, що виходить за межі цієї будівлі.

У самому укритті оновили стелю, стіни і підлогу, на обох виходах встановили протипожежні двері з системою «антипаніка», змонтували припливно-витяжну вентиляцію, повністю оновили електропроводку та освітлення, підвели водопостачання та каналізаційне водовідведення, збудували 2 санвузли та кімнату надання медичної допомоги. Укриття обладнали новими меблями та забезпечили протипожежними засобами, питною й технічною водою.

Як розповіла директорка ліцею Євдокія Дацінько, укриття гімназії розділене на дві частини, в одній з яких одночасно може розміститися три класи. Простір там поділено на зони: активного спілкування, безпеки та здоров'я, корисної творчості, рухливих занять тощо. У іншій частині є місце для одного класу, Wi-Fi зона, кабінети практичного психолога та медперсоналу і санвузли, а також облаштовано зал для тимчасового перебування мешканців району.

Після капітального ремонту в найпростішому укритті можуть одночасно перебувати 168 людей. Воно цілодобово доступне для усіх мешканців міста під час повітряних тривог. До речі, за словами директорки ліцею, майже під час кожної повітряної тривоги до укриття приходять мешканці будинків, розташованих поруч з навчальним закладом. Під час ракетних обстрілів укриття заповнювалося практично повністю. Чергові завжди намагаються допомогти людям, які приходять до укриття, та заспокоїти їх.

Крім того, наявність у 34-му ліцеї сучасного укриття, яке відповідає усім нормам, надає право навчальному закладу перейти до змішаного формату навчання. Зараз педагогічний колектив опрацьовує механізм навчання у новому форматі, враховуючи всі особливості розташування ліцею, щоб створити максимально безпечні умови для учнів. Педагоги також працюють з батьківською громадою. Попередньо вже 57% батьків ліцеїстів дали згоду на навчання у змішаному форматі. А поки діти не повернулися за парти, для них періодично проводять консультації, класні години та різні заходи. Під час повітряних тривог учні спускаються в укриття.

Під час перевірки якості виконання ремонтних робіт у 34-му ліцеї заступник міського голови Анатолій Васюк зазначив, що цього року міська влада продовжуватиме роботу над облаштуванням у Запоріжжі сучасних укриттів, які відповідатимуть усім встановленим нормам і вимогам.

- У міському бюджеті, на жаль, наразі через зменшення доходів не виділено коштів на ремонт найпростіших укриттів у галузі освіти. Але, я думаю, протягом року ми будемо переглядати це питання. Ми шукаємо можливості залучення державної субвенції, а також допомоги міжнародних партнерів. Наразі плануємо зробити проєктно-кошторисну документацію для 14 об’єктів загальної середньої освіти, а у 28 провести поточні або капітальні ремонти, - сказав Анатолій Васюк.

IMG_9203.jpg IMG_9208.jpg IMG_9210.jpg IMG_9217.jpg IMG_9220.jpg IMG_9224.jpg IMG_9243.jpg IMG_9247.jpg IMG_9266.jpg IMG_9268.jpg