Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

09.02.2024 13:35

Концерн «МТМ» реалізовує пілотний проєкт

65c606ec25cff__МТМ.jpg

Концерн «МТМ» впроваджує систему дистанційного збору даних з теплолічильників. Першим районом, де впроваджується пілотний проєкт, став Олександрівський.

Сьогодні фахівці провели монтаж всього необхідного обладнання для роботи системи дистанційного збору даних з теплолічильників в Олександрівському районі. Після налагоджувальних робіт спеціалісти отримали результат, який перевищив їх очікування – з 320 лічильників система побачила 305±5, що складає 93,75%.

Фахівці концерну «МТМ» пояснюють, що система приймання даних з теплолічильників розроблена на базі рішення IZAR software від компанії DIEHL Metering (Німеччина). Для її створення була проведена дуже потужна робота з радіопланування.

- Система створена для забезпечення постійного контролю за споживанням теплової енергії, одночасного зняття всіх показників за всіма адресами для точного нарахування оплати за спожиту теплову енергію. Вона дозволяє швидко реагувати на позаштатні ситуації: крадіжки лічильників, вихід їх з ладу, забивання фільтрів, аварії та інше, - розповів начальник управління з автоматизації та метрології концерну «МТМ» Сергій Архипов.

Система працює за наступним принципом: лічильники теплової енергії періодично передають радіосигнали. Концентратор ловить їх за допомогою антен та передає по каналу мобільного зв’язку або по інтернету на центральний сервер, який розташований у концерні.

Фахівці кажуть, що програмне забезпечення від компанії DIEHL Metering надає всі основні можливості для ефективної обробки даних обліку та легке управління зчитуванням даних з лічильників. Зокрема вони зазначають:

висока масштабованість програмного забезпечення орієнтована на управління великими об’ємами даних;

інтегрований перегляд карт забезпечує легку організацію списку пристроїв та розробку маршрутів зчитування;

високопродуктивний механізм аналізу даних використовується для виявлення витоків та уникнення втрат енергії;

вбудований планувальник завдань полегшує роботу з імпорту та експорту даних, а також аналізу роботи лічильників тощо.

Система працює з певним видом лічильників - приладами Sharky 775 виробництва Diehl Metering. Всі лічильники мають вбудовані сертифіковані в Україні радіомодулі для забезпечення передачі даних.

Зараз у Запоріжжі встановлено й експлуатується близько 2,5 тис. лічильників тепла Sharky 775. Загальна потреба в них становить близько 5 тис. одиниць. У планах концерну – найближчими роками забезпечити такими лічильниками будинки в усіх районах міста.

Спеціалісти концерну «МТМ» наголошують, що технологія Wireless M-Bus, запропонована компанією Diehl Metering, найкраще за всі інші радіотехнології підходить як з точки зору дальності та надійності отримання показників приладів обліку, так і з точки зору забезпечення безпеки від радіовипромінювання для громадськості. А використаний Diehl Metering радіодіапазон (відкритий в Україні й країнах ЄС) має суттєво вищі показники проникнення радіосигналів.

photo1707472598-(1).jpg photo1707472598-(2).jpg photo1707472598-(3).jpg photo1707472598-(4).jpg photo1707472598-(5).jpg photo1707472598-(6).jpg