Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

13.02.2024 10:40

Коли виписують паперовий лікарняний

65cb27a3b7f06__паперовий-лікарняний.jpg

За інформацією Запорізького обласного Центру контролю та профілактики хвороб, незважаючи на те, що ще у 2021 році усі заклади охорони здоров'я України перейшли на оформлення електронних лікарняних, наразі існують випадки, коли лікар може виписати лікарняний у паперовому вигляді.

Так, через війну може виникнути ситуація, коли лікар не зможе підтвердити тимчасову непрацездатність в електронній системі охороні здоров’я (ЕСОЗ). В такому випадку лікар може видати паперовий лікарняний. Також існують й інші причини видачі паперового бланку про непрацездатність.

Тож, паперовий лікарняний видається:

 - якщо сплив термін, протягом якого лікар може виправити помилку у висновку про тимчасову непрацездатність в Електронній системі охорони здоров’я;

- у разі відсутності зв’язку між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в ЕСОЗ більш ніж 7 днів;

- якщо в умовах воєнного стану користувачі не мають доступу до ЕСОЗ;

- а також якщо пацієнт звернувся за продовженням випадку тимчасової непрацездатності з порушенням термінів за умови, що це порушення сталося внаслідок воєнного часу.

Фахівці Запорізького обласного Центру контролю та профілактики хвороб нагадують, щоб отримати електронний лікарняний треба звернутися до сімейного лікаря в разі погіршення стану здоров’я. Лікар сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність і після опрацювання, пацієнту надійде смс-повідомлення з номером медичного висновку і лікарняного. Цей номер треба надіслати роботодавцю.