Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

14.02.2024 16:55

У Заводському районі оновлюють водопровід

65ccbe9e6b14a__1.jpg

Цей водопровід загальною протяжністю 2 270 метрів є кільцевим та магістральним, проходить по вул. Фундаментальній від вулиць Вогнетривної до Перспективної. Він забезпечує водою близько 19 тисяч мешканців Заводського району. Виконаний зі сталі трубопровід знаходиться в експлуатації понад 58 років, отже зношеність матеріалу постійно викликає аварійні ситуації.

Через витоки відбувається замочування ґрунтів, просідання проїжджої частини автомобільної дороги та існує загроза ДТП, травмування людей, втрат питної води. Крім того, це наносить і матеріальну шкоду підприємству. Також виникнення витоків може призвести до погіршення якості питної води внаслідок зупинок трубопроводу на час ремонту та запуску його після завершення робіт.

Зважаючи на це ще у 2023 році КП «Водоканал» включив цю аварійну ділянку в список на заміну трубопроводу. Але через військову агресію рф та нестачу коштів на підприємстві проведення робіт довелось відкласти.

Наразі оновлення труби загальною протяжністю 730 м стало можливим завдяки допомозі донорської організації UNICEF.

- У межах нашої співпраці UNICEF безкоштовно придбав та поставив 732 метри поліетиленового трубопроводу діаметром 400 мм марки ПЕ100, 3 засувки діаметром 100 та 400 мм, терморезисторні муфти, втулки, відводи, сталеві фланці та болти для їх монтажу. Інші витратні матеріали ми вже докупили самостійно. І роботи проводимо силами нашого цеху, - розповів начальник ремонтно-будівельного цеху КП «Водоканал» Павло Репетун.

Трубопровід прокладається методом санації (протягнення нової поліетиленової труби всередині старої сталевої). На час виконання робіт трубопровід зневоднено, але всі абоненти мають воду - заживлені з інших мереж.

Наразі виконано зварювання частин трубопроводу загальною протяжністю 576 м, просановано 324 м та ведуться земляні роботи з улаштування технологічних котлованів з шурфовкою підземних комунікацій. Очікуваний термін завершення робіт – травень 2024 року. Після їх завершення буде відновлено благоустрій в місцях його порушення підчас виконання робіт.

2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg