Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

22.02.2024 14:55

Лікарі рятують життя пацієнтів від інсульту та інфаркту

65d74189b9769__1.jpg

Інтервенційні операції на кровоносних судинах, що проводяться без великих розрізів точковим черезшкірним доступом, роблять лікарі міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Це стало можливим з появою сучасного ангіографа, який дозволяє проводити дослідження та втручання на судинах серця і головного мозку. Таким чином кожен, хто постраждав від інфаркту чи інсульту, має змогу безкоштовно та оперативно отримати шанс на життя.

Ангіографічний кабінет у міській лікарні №5 був виділений в окремий структурний підрозділ у серпні 2023 року. Така необхідність з’явилась у зв’язку зі зростанням серцево-судинної патології як у всьому світі, так і зокрема в нашому місті.

- До появи в Запоріжжі сучасного ангіографа смертність від інсультів та інфарктів у деяких випадах перевищувала окремі види раку. Проте ангіограф дуже дороговартісний, і довгий час не було можливості його придбати. У 2020 році ситуація кардинально змінилась – з ангіографом ми отримали змогу рятувати більше життів. З того часу в новоствореному ангіографічному кабінеті був зроблений сучасний ремонт, а з 2023 року кабінет виокремився у відділення інтервенційної радіології. Тут проводять по 5-6 операцій на судинах щодня. І кожен, хто потребує такої допомоги, отримує її від наших професіоналів швидко та безкоштовно, - розповіла заступниця медичного директора КМП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Таміла Ісмаілова.

За інформацією лікарів, протягом минулого року в ангіографічному відділенні провели 1400 операцій на серці та мозку. Загалом з появою ангіографа медичні працівники відділення мають наступні лікувально-діагностичні можливості:

  • коронаровентрикулографія – дослідження судин серця з метою визначення стенотичних уражень, звужень. Проводиться при виникненні стенокардії або інфаркту міокарду з метою визначення тактики подальшого лікування;
  • церебральна ангіографія – дослідження судин головного мозку для виявлення звужень, аневризм або мальформацій. Проводиться при виникненні інсультів або транзиторних ішемічних атак;
  • аортографія – дослідження стану аорти з метою виявлення звужень, аневризм.
  • артеріографія сонних артерій – дослідження з метою виявлення звужень, аневризм. Проводиться при виникненні транзиторних ішемічних атак, інсультів.
  • артеріографія ниркових артерій – діагностика пухлин нирок і вазоренальної (ниркової) гіпертонії.
  • артеріографія печінкової артерії – діагностика пухлин печінки, цирозу.

Також проводяться декілька видів хірургічних втручань.

Стентування артерій (встановлення металевого ажурного каркаса в місці звуження кровоносної судини з метою відновлення проміжку) застосовується для:

  • коронарних артерій – при стенокардії та інфаркті міокарда;
  • сонних артерій – при виникненні ішемічного інсульту та транзиторних ішемічних атак;
  • ниркових артерій – при вазоренальній (нирковій) гіпертензії;
  • артерій нижніх кінцівок – при облітеруючому атеросклерозі, аортоартеріїту.

Однак пріоритетом у відділені є надання своєчасної медичної допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда, ішемічним інсультом та транзиторними ішемічними атаками.

Втім, у майбутньому лікарі ангіографічного відділення сподіваються отримати також додаткове обладнання, яке допоможе рятувати здоров’я пацієнтів, хворих на цукровий діабет.

- Хотілося б розширити можливості нашого відділення та отримати обладнання для роботи на артеріях нижніх кінцівок. Це для хворих на цукровий діабет – в деяких випадках хвороба дає ускладнення саме на стан артерій ніг. Лікування цих патологій дозволило б попередити ускладнення та ампутацію кінцівки при розвитку поганих сценаріїв хвороби артерій. Ще була б дуже корисною 3D-станція, яка використовується в процесі операції. Вона пришвидшує діагностику та дозволяє скоротити час операції, - зазначив завідувач відділенням інтервенційної радіології КМП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Станіслав Бауков.

Відділення інтервенційної радіології працює в режимі реперфузійного центру 24/7.

2.jpg 3.jpg 4.jpg