05.03.2024 12:20
Негативний вплив цукру на здоров’я
Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб заради збереження здоров’я та довголіття радять запоріжцям вживати менше солодкої їжі. Адже цукор, як у натуральному вигляді, так і у складі продуктів, негативно впливає на здоров’я зубів, серця та кісток, погіршує стан шкіри та підриває стабільність емоційного стану.
Цукор є однією з причин виникнення карієсу, серцево-судинних захворювань, ожиріння і як наслідок – остеоартрозу. Цукор впливає на процес глікування: його надлишок «приклеюється» до молекул колагену та еластину, роблячи їх недієздатними. Через це шкіра швидше втрачає молодість і блиск, а натомість стає в’ялою. Солодкі «підзарядки» здатні швидко підняти настрій, але так само миттєво цей ефект розсіюється. Через різкі перепади рівня глюкози у крові людина отримує більше тривожності, ніж радості.
Медики радять запоріжцям відстежувати кількість вживання солодощів та поступово скоротити їхню кількість.