Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

05.03.2024 14:50

Що варто знати про туберкульоз

65e7030165ca6__туберкульоз.jpg

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2023 році в Україні зареєстрували 19 851 випадок захворювання на туберкульоз, серед них 639 хворих - діти віком до 14 років та 196 осіб - підлітки віком 15-17 років.

Як зазначають медики, на туберкульоз може захворіти кожен, проте вищий ризик виникнення захворювання у людей, які перебувають у постійному контакті з хворим на туберкульоз, людей, які живуть з ВІЛ, вживають наркотики, алкоголь чи тютюн, мають ослаблений імунітет, а також дітей, оскільки їхня імунна система не сформована.

Туберкульоз має аерогенний шлях передачі. Інфекційні частинки передаються від людини до людини через повітря при кашлі, чханні або розмові. Ризик проникнення мікобактерії у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря. При потраплянні мікобактерії в організм туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи. Проте коли реакція імунітету слабка, розвивається активне захворювання.

Серед симптомів туберкульозу - кашель понад 2 тижні, підвищена температура тіла понад 7 днів, утруднене дихання, біль у грудях, поганий апетит, безпричинна втрата ваги, постійна слабкість, підвищена пітливість, кровохаркання.

Якщо людина спостерігає у себе симптоми захворювання, вона має звернутись до сімейного лікаря. Сімейний лікар спочатку проводить скринінг та опитування і за результатами у разі необхідності скеровує на обстеження. Потім, за необхідності, скеровує на дообстеження до фтизіатра. Остаточний діагноз встановлює лікар-фтизіатр.

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб зазначають, що проведення комп’ютерної томографії для діагностики туберкульозу, як і лікування протитуберкульозними препаратами, в Україні є безоплатним. Та наголошують, що успіх лікування цієї недуги залежить від вчасно розпочатого прийому медикаментів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря, зокрема у регулярному прийомі ліків.