Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

07.03.2024 15:35

Соціально-психологічна допомога дітям

65e9b6dc6b3cb__o_1cmkjql4i1l9516hrpml1lidu2s1p.jpg

У Запоріжжі дітей, котрі опинилися у складних життєвих обставинах і були вилучені у батьків, тимчасово розміщують у 5-й міській дитячій лікарні. На цьому етапі, допоки не буде вирішена їх подальша доля фахівцями служби у справах дітей, долучаються психологи міського центру соціальних служб по Хортицькому району, оскільки територіально саме тут розташована вже згадана лікарня.

Як розповіла начальниця відділу соціальної роботи по Хортицькому району Запорізького міського центру соціальних служб Тетяна Писарєва, нині спеціалісти підрозділу, а саме – психологи, за заздалегідь встановленим графіком відвідують дітей у 5-й міській дитячій лікарні, першочергово беручи до уваги їх вік та особливості стану здоров’я. Всі ці процеси регламентуються Рішенням виконавчого комітету від 31.01.2024 № 16 «Про тимчасове влаштування дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, залишились без батьківського піклування, до закладів охорони здоров’я». Раніше ці функції покладалися на Центри соціально-психологічної реабілітації, але через їх евакуацію на період воєнного стану й були внесені зазначені зміни.

Таким чином дітей, яких вилучаються у батьків, котрі не виконують своїх батьківських обов’язків, тимчасово розміщують у лікарні. Далі вже вирішується їх подальша доля. Першочергово фахівці зважають на вік дитини, адже чим вона менша – тим більш стресовим для неї є процес вилучення й сепарації від батьків.

- Наш психолог поліпшує психоемоційний стан цієї дитини, спілкується з нею, намагається відволікти від тієї ситуації, яка склалася у родині. Якщо це дитина більш старшого віку, то там вже є розуміння того, що трапилося. Теми піднімаються більш дорослі. Питання на кшталт: як ти бачиш вирішення цієї ситуації, чи хочеш ти повернутися назад додому? Інколи бувають ситуації, що дитина не хоче повертатися додому, - додала Тетяна Писарєва.

Наразі у 5-й міській дитячій лікарні перебуває хлопчик підліткового віку. До того ж – ще й поліпшує власне самопочуття, тож спеціалісти саме очікують його одужання, аби взятися до роботи.

- Термін перебування у лікарні залежить від служби у справах дітей та наших колег з тих районів, де дитина проживає з батьками, бо вони на місці, з родиною, проводять роботу щодо повернення цієї дитини в родину, до батьків. Або ж шукають інші варіанти - родичів, хто може забрати цю дитину, - наголосила Тетяна Писарєва.