Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

08.03.2024 11:30

Підтримка родин зниклих безвісти

65eadb82ade65__photo_2024-03-07_17-48-06.jpg

У Запоріжжі презентували грантовий проєкт «Ми не одні, допомога поруч». Він спрямований на всебічну підтримку діяльності Запорізького центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Родини, в яких під час війни зникла рідна чи близька людина, повинні знати, що їм робити і до кого звертатися. Тож метою проєкту є інформування запоріжців і жителів області з цієї теми. В межах програми працює потужна команда, яка діє за принципом «єдиного вікна». Усе для того, щоб люди могли одразу отримати комплексну юридичну, психологічну та соціальну допомогу. В рамках проєкту передбачене, зокрема, і створення чат-боту.

В межах проєкту передбачені й тренінги для працівників Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки, а  ще - соцпрацівників, які взаємодіють з родинами зниклих безвісти. Загалом навчать щонайменше 60 фахівців. Планується і створення універсального буклету, де буде подана вся інформація щодо роботи Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, і приймалень громадських організацій, які працюють в цьому напрямку. Під час засідання «круглого столу» обговорили й механізми допомоги сім’ям зниклих безвісти. Ще розповіли про роботу в Запоріжжі унікального і поки єдиного в Україні Центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

- Ми зіштовхнулися з кримінальними провадженнями за фактом безвісти зниклих. Переважно 90% стосуються захисників України і цивільних громадян на тимчасово окупованих територіях. Керівництвом поліції було прийняте рішення створити на території області такий центр, де акумулювати всі кримінальні провадження за такими фактами, і встановлювати їхнє місце знаходження. Номер нашої гарячої лінії: 0954504186. Вона рацює цілодобово, приймаємо дзвінки та повідомлення в месенджер. Звертайтеся, - зазначив начальник відділу слідчого управління ГУ НП в Запорізькій області Артем Арабаджей.