Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

11.03.2024 17:05

У Запоріжжі працюють ветлікарі-волонтери

65ef1aecac4ba__тварини.jpg

Спеціалізовані бригади ветлікарів-волонтерів безоплатно лікують та оперують чотирилапих хатніх та безпритульних тварин міста. Для нашої області фонд ветмедицини спільно з американською ветеринарною медичною фундацією придбав спеціалізоване авто. На ньому лікарі виїжджають у різні куточки області. Зокрема вже побували у Біленькому, Розумівці та  поблизу Оріхова. Сам проєкт реалізується в рамках діяльності Української благодійної ветеринарної клініки.

Собака Зоя, одна з тих, кого врятували та привезли з фронту. Тварина отримала перелом хребта після падіння в окоп, внаслідок чого їй паралізувало задні лапи. Після евакуації її прихистила пані Ольга. Окрім Зої, вона також опікується ще понад двома десятками собак. Допомагають лікувати чотирилапих і ветеринари. Вони, зокрема, проводять обстеження, вакцинацію, а за потреби -  і чипування.

- Ще до війни ми почали потроху допомагати тваринам – у нас завжди хтось був на прихистку. Але за роки війни ми вже стали повноцінним притулком, - розповіла жителька Запоріжжя Ольга Абрамова.

На прохання власників притулків та небайдужих містян ветлікарі на благодійних засадах щотижня виїжджають у різні райони міста та області, аби обстежити тварин, визначити їх стан здоров’я та провести додаткові дослідження. У автівці, яку зооволонтери отримали від фонду американської ветеринарної медичної фундації,  є апарат УЗД, хірургічні набори та вакцини.

- Зазвичай це хірургічні втручання. Також це можуть бути первинна хірургічна обробка ран, стерилізація, кастрація, необхідні вакцинації, чипування. Окрім того, часто привозимо препарати та передаємо їх військовим. Всі ці послуги ми робимо безкоштовно, і в нас є така можливість завдяки Українському фонду ветеринарної медицини та американському фонду AWMF - вони присилають нам деякі препарати та надали отаку гарну автівку, щоб ми мали змогу їздити, - зазначив волонтер, ветеринарний лікар клініки «Свій лікар» Андрій Пономаренко.

Турбуються у клініці й про безпритульних тварин. Наприклад, песика знайшли просто неба небайдужі містяни. У клініці йому одразу ім’я Альф. Безпомічний пес тривалий час ходив із туго зав’язаним металевим дротом на шиї, який вже врісся в шкіру.

- Цього собачку до нас привезли вчора. Наші лікарі взяли аналізи, обстежили і вчора провели дуже складну операцію, тому що на шиї тварини довгий час був залізний дріт, який травмував тканини. Лікарі його зрізали та вдалися до пластичної хірургії – це дуже непростий та довготривалий процес, але все пройшло вдало, - розповіла ветеринарна лікарка клініки «Свій лікар» Дар’я Пономаренко.

Ветлікарі додають: наразі ситуація зі станом здоров’я безпритульних тварин у Запоріжжі доволі складна. Особливо почастішали випадки сказу у чотирилапих, тож закликають господарів обов'язково вакцинувати своїх улюбленців від цієї хвороби. Робити це необхідно раз на рік.