Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

12.03.2024 10:55

Що треба знати про глаукому

65f013857e27a__глаукома.jpg

Як інформує Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб, глаукома – одне з найбільш важких захворювань очей, що характеризується швидким прогресуванням і призводить до незворотної сліпоти. У людини з захворюванням перед очима може з’являтися легкий туман, на ділянках периферичних полів зору виникають темні плями, перед очима починають бігати точки.

Часто діагностика глаукоми проводиться вже при значному погіршенні зору або після його втрати. Пов’язано це з тим, що зазвичай захворювання на ранніх етапах ніяк себе не проявляє.

Фактори ризику глаукоми: вік старше 45 років, генетична схильність, міопія, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск, мігрені та часті головні болі.

Серед основних симптомів глаукоми є: біль, різь, відчуття тяжкості в очах, звуження поля зору, затуманювання зору, поява «сітки» перед очима, при погляді на яскраве світло, наприклад, на лампу, перед очима з’являються «райдужні круги», погіршення зору у вечірній та нічний час доби, незначні болі навколо очей, а також почервоніння очей.

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб радять запоріжцям дотримуватись методів профілактика глаукоми. А саме: правильно харчуватися, обмежити час, проведений за комп’ютером, телевізором та гаджетами, робити невеликі перерви під час роботи, виконувати масаж очних яблук, спати не менше 7-9 годин, дотримуватись здорових звичок та відмовитись від куріння та вживання алкоголю.

Медики наголошують, глаукома знижує якість життя, дуже обмежуючи можливості хворої людини. Тому за появи симптомів необхідно звернутись до лікаря-офтальмолога та пройти комплексне обстеження органів зору.