Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

13.03.2024 10:05

Відкрили меморіальну дошку Герою України

65f15da308c87__IMG_0086.jpg

У Запоріжжі відкрили меморіальну дошку офіцеру Національної Гвардії України Дмитру Олександровичу Апухтіну, який загинув два роки тому в Маріуполі.

Випускник Національної академії Національної гвардії України Дмитро Апухтін більшу частину свого життя присвятив військовій справі. Він служив у полку спецпризначення ВВ МВС України «Гепард», який зараз називається 15 бригада оперативного призначення імені Героя України лейтенанта Богдана Завади НГУ. Останні три роки свого життя обіймав посаду заступника командира 23-ї окремої бригади охорони громадського порядку «Хортиця» НГУ.

Офіцер мав серйозний бойовий досвід: з 2014 року неодноразово брав участь в АТО, виконанні бойових та спеціальних завдань у районі проведення операції Об'єднаних сил.

Під час широкомасштабного вторгнення підрозділи батальйонної групи під командуванням полковника Дмитра Апухтіна виконували завдання у зоні проведення операції Об’єднаних сил й долучилися до оборони Маріуполя. Вони прикривали основні вузли автомобільних шляхів на підступах до міста. Під шквальними щоденними обстрілами ворога гвардійці стримували натиск противника, завдаючи йому серйозних втрат.

12 березня полковник Дмитро Апухтін ніс службу на блокпосту, розташованому на північній околиці Маріуполя. У той день на гвардійські позиції сунула чергова ворожа колона. У ході бойового зіткнення офіцер здійснив ма­невр силами й засобами підрозділу, викликавши вогонь противника на себе і тим самим давши змогу своїм побратимам продовжити бій.

Ворогу не вдалося прорвати оборону, тому окупанти розпочали мінометний обстріл. На жаль, цей бій став останнім для полковника Апухтіна. Військовий дістав численні осколкові поранення несумісні із життям.

Своїм героїчним та мужнім вчинком командир забезпечив успішне виконання бойового завдання та зберіг життя і здоров’я підпорядкованого особового складу.

25 березня 2022 року Дмитру Апухтіну посмертно присвоєно звання «Герой України» з відзначенням орденом «Золота Зірка».

29 вересня 2023 року вулицю Олександра Матросова перейменовано на честь героїчно полеглого воїна. А до другої роковини його загибелі на вулиці Дмитра Апухтіна відкрили та освятили меморіальну дошку.

У мітингу, присвяченому відкриттю меморіальної дошки Дмитру Апухтіну, взяли участь рідні та друзі військового, представники міської, обласної влади, правоохоронних органів, духовенства та  військовослужбовці Нацгвардії.

- Забезпечити успішне виконання бойового завдання і при цьому врятувати від смерті своїх бійців ціною власного життя – це вчинок справжнього офіцера, справжнього патріота, справжнього чоловіка, справжнього Українця з великої літери. Саме на таких самовідданих та відважних людях, яким був Дмитро Олександрович, тримається зараз уся Україна. Саме завдяки таким людям ворог не взяв Україну за три дні. Саме завдяки таким людям Запоріжжя залишається вільним українським містом, - сказав перший заступник міського голови Олександр Власюк.

IMG_0006-(1).jpg IMG_0019.jpg IMG_0029.jpg IMG_0057.jpg IMG_0078.jpg IMG_9968.jpg IMG_9982.jpg