Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

15.03.2024 15:00

30 років «Колориту»

65f44395048d9__колорит.jpg

Запорізьке міське об’єднання митців «Колорит» відзначає ювілей - 30 років з дня заснування. Ця громадська творча організація згуртувала художників, дизайнерів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, аматорів та професіоналів, що володіють різними техніками. Ювілей митці вирішили відсвяткувати виставкою, присвяченою рідному місту. Відкрилась експозиція у міському фотоклубі.

А почалось все з того, що 30 років тому художники стали виставляти свої роботи перед книжковим магазином «Сучасник». Потім митці перейшли до фонтану на Маяковського, - згодом це місце стало запорізьким вернісажем просто неба, справжньою художньою візитівкою міста. Так і народився «Колорит».

Сьогодні ж на виставці представлено роботи 30-ти художників, хоча насправді в лавах «Колориту» втричі більше митців. Всі доробки виконані в різних техніках, але всі пов’язані з Запоріжжям.

Приміром, Анжела Прокоф’єва представила на виставку свої роботи, виконані в техніці холодний батик. Вважає, фарби у цьому стилі немов самі ведуть митця за собою. Залишається лише прислухатись до внутрішніх відчуттів і очікувати на несподіваний ефект. А Ольга Хар’якова остаточно визначилася: вода та фарба - її стихія. Художниця поринає у світ акварелі, знаходячи там спокій та відраду. Серед її краєвидів можна побачити пейзажі Хортиці, хвилі Дніпра, старий млин та сліди на снігу. Багато робіт продовжують українські традиції. Наприклад, серія портретів Марини Зубкової або майже козацькі ікони Яни Ясунас. Вони цікаво оформлені у справжні шпангоути з човнів, знайдених на узбережжі Дніпра.

Роботи художників «Колориту» не тільки представлені на виставці або прикрашають мистецьку площу, а й виконують своєрідну арт-терапію. Тільки за роки війни митці передали близько 400 картин до лікарняних закладів, багато творів було продано на благодійних аукціонах на користь ЗСУ.

З усією палітрою творчого потенціалу «Колориту» поціновувачі мистецтва наразі можуть ознайомитися у міському фотоклубі.

колорит-1.jpg