Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.03.2024 16:20

Картини в техніці «маскувальних сіток»

65f84bd384cda__виставка.jpg

У Запорізькому художньому музеї відкрилась виставка картин-сіток від волонтерської організації «Під парасолькою». Полотна, виконані в унікальній техніці, представлені вперше в Україні. Її розробила технолог Катерина Вініченко.

За 10 років війни волонтери з об’єднання «Під парасолькою» сплели для військових півмільйона квадратних метрів маскувальних сіток. Окрім них, виготовляють костюми – «кікімори» та чохли на шоломи. Ці вироби можна було побачити під час дефіле на відкритті виставки. Але  експозиція присвячена іншому напрямку – художньому. Адже в техніці маскувальних сіток можна створити не тільки захисні елементи, а й справжні картини.

Перша картина на сітці - «Вишиванка» - з’явилася у 2022 році. Ідею наступної подарувала чотирирічна дівчинка Кіра своїм малюнком «Розвідники у квітах». На виставці є кілька її версій – від етюду до масштабного полотна. За допомогою техніки виготовлення маскувальних сіток волонтерки «сплели» навіть цілу картину України.

- Україна для нас, для запоріжців - це дуби, Хортиця, пшениця, калина, тому ця картина так і називається «Дуби. Хортиця. Україна - це ми». Взагалі сіточки ми плетемо, щоб закрити стіни, бо там, де ми плетемо сітки для наших захисників, стіни не дуже гарні, і ми закриваємо їх таким чином. Дуже красиво, і коли ми приходимо плести сітки, ці мистецькі витвори створюють настрій, - розповіла керівниця ВО «Під парасолькою» Валентина Вініченко.

Тільки з лютого 2022 року волонтерки з об’єднання «Під парасолькою» сплели понад 50 тисяч квадратних метрів маскувальних сіток. Під ними можна заховати, наприклад, тисячу танків або БТРів. Проте жінки знаходять місце і для творчості. А під час виставки відбувається благодійний збір на закупівлю матеріалів для плетіння сіток.

виставка-1.jpg