Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

18.03.2024 16:50

Запорізькі школярі навчаються волонтерству

65f85242d50c7__удалить.jpg

У Запорізькій гімназії № 93 стартував п’ятиденний тренінг з опанування волонтерськими навичками. Відповідний навчальний грант виграли самі учні. Тренінг сприятиме залученню підлітків до волонтерської роботи, розвитку їхніх лідерських якостей та впевненості, а також підтримці їхнього психофізичного стану.

На тренінг із волонтерської освіти від інноваційної програми  UPSHIFT Олександра долучилася, аби вдосконалити власні лідерські навички. Одинадцять років дівчина займається плаванням і вже отримала звання «Майстер спорту України». Попри напружений графік Олександра планує реалізувати проєкт із зооволонтерства.

- Мені потрібен досвід з волонтерської діяльності, тому що я в цьому також зацікавлена. Зараз досить складні часи, і мені потрібно навчитися допомагати людям, мене це реально зацікавлює, тому хотілося б організувати такий проєкт. Зараз рівень соціалізації дітей дуже низький. Всі сидять на дистанційному навчанні вдома, і їм дуже важко навіть просто представитися перед публікою, - зауважила учениця 10-В класу Олександра Луценко.

Проєкт волонтерської освіти, що реалізується за підтримки UNICEF,  сприятиме обізнаності учнівської молоді про важливість волонтерської діяльності та має на меті виховати майбутніх лідерів. Проводять тренінг для школярів досвідчені волонтери, які розповідають, як маленькими кроками досягти значних результатів, перетворювати ідеї на дієві проєкти. А також діляться інструментами, що допоможуть старшокласникам долучитися до волонтерського руху.

- Я сподіваюся, в результаті цього тренінгу діти навчаться отримувати власний кейс, як бути лідером, як розвиватися і як рухатися далі, щоб долучитись до зміни світу на краще. Це приклад того, як молодь сьогодні повинна поводитися, і я сподіваюся, що за цими першими дітьми підуть інші, - сказала директорка Запорізької гімназії № 93 Оксана Гаркуша.

Загалом в рамках тренінгу відбудеться п’ять занять, на яких підлітки опанують дієві інструменти з надання волонтерської допомоги дітям, людям похилого віку, а також тваринам. Кожну програму школярі розробляли разом з волонтерами, тож вона, зокрема, відповідає вподобанням самих учасників програми.

- Зараз багато хто допомагає Збройним Силам України, але є дуже багато напрямків, які також потребують нашої уваги. І якщо ми будемо надавати школярам якісні знання та ділитись з ними навичками волонтерства, матимемо дуже гарний результат. Бо ми будемо об’єднуватись заради добрих справ і виконувати свою важливу місію в цій країні, - зазначив ментор програми UPSHIFT в м. Запоріжжя Юрій Вдовцов.

Загалом на програму з волонтерської освіти зареєструвалися двадцять вісім учнів гімназії - з сьомого по одинадцятий класи. Незабаром школярі мають зустрітися з відомими запорізькими благодійниками та отримати від них практичні поради та рекомендації для реалізації волонтерських проєктів.