Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.03.2024 11:30

Як налагодити сон

65f9582716175__сон.jpg

Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують запоріжцям, що однією з умов гарного самопочуття та збереження здоров’я є сон, він відіграє надзвичайно важливу роль у житті людини.

Сон допомагає центральній нервовій системі коректно функціонувати. Поки людина спить, мозок аналізує інформацію минулого дня і готується до наступного. Відпочивають та відновлюються всі системи організму, в тому числі імунна та нервова.

Під час війни чимало людей переживають велике психологічне навантаження, зокрема стрес та панічні атаки – це часто призводить до появи безсоння та може спровокувати загострення психічних розладів. Безсоння, або розлади сну – є одними з найрозповсюдженіших наслідків впливу стресу на організм людини.

Констатувати безсоння можна коли мінімум 3 дні на тиждень людина відчуває труднощі із засинанням, або коли сон характеризується частими прокиданнями та проблемами з повторним засинанням після прокидання, а також коли людина прокидається рано вранці і більше не може заснути.

Аби покращити сон спеціалісти радять контролювати екранний час - принаймні за 30 хвилин до сну варто відкласти смартфон та не дивитись в екран. Також слід відмовитись від яскравого світла, не вживати важку їжу перед сном та за 6 і менше годин до сну не пити каву. На покращення сну позитивно впливають прогулянки на свіжому повітрі та медитації, а от інтенсивні тренування краще завершувати за кілька годин до сну. Лягати спати слід в один і той же час кожного дня і перед сном провітрювати приміщення. Також слід навчитись контролювати свої думки і не навантажувати себе зайвими роздумами перед сном та в процесі засинання.