Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

19.03.2024 15:20

Поради для здоров’я мозку

65f988ca2b5d8__мозок.jpg

Мозок – чи не найважливіший орган у людському тілі. Він контролює мислення, пам’ять, емоції, дотик, моторику, зір, дихання, температуру, голод і всі процеси, що регулюють тіло. Він контролює й координує дії та реакції, дає змогу думати й відчувати, мати спогади. Саме мозок забезпечує здатність спілкуватися, ухвалювати рішення, розв’язувати проблеми і вести активне життя. У середньому людський мозок продукує за день 70 000 думок. Його здоров’я – важлива складова загального здоров’я людини.

Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб пропонують запоріжцям кілька правил, які допоможуть підтримувати здоров’я мозку. Серед них – зберігати фізичну активність. Регулярні вправи сповільнюють вікове погіршення стану мозку й підтримують когнітивні здібності, які з віком зазвичай знижуються. Фізичні вправи також допомагають знизити кров’яний тиск та ризик появи серцево-судинних захворювань, що можуть призвести до інсульту, і допомагають підтримувати нормальний приплив крові до мозку.

Бути уважним, зосередженим і здатним ухвалювати зважені рішення допоможе здоровий сон. Хоча різним віковим групам потрібна різна кількість сну, загальна рекомендація – не менше 7 годин на добу. Регулярний спокійний сон дає мозку час позбутися від продуктів обміну й оптимізувати пам’ять.

Також варто слідкувати за станом довкілля, адже забруднення води, продуктів харчування та повітря — може призвести до неврологічних проблем, як-от інсульт, порушення розвитку нервової системи й нейродегенеративні розлади.

Однією із складових збереження здоров’я мозку є збалансоване харчування, що включає різноманітні фрукти, овочі, білки та цільнозернові продукти. Медики радять вживати яйця, хліб із борошна грубого помелу, сочевицю, жирну морську рибу, яблука, волоські горіхи та уникати споживання оброблених продуктів, зменшити кількість солі та цукру в раціоні, відмовитись від тютюну й алкоголю.

Також важливим для підтримки здоров’я мозку є доступ до профілактики та медичної допомоги. Це дає змогу завчасно розпізнати проблеми, забезпечити належне лікування та запобігти розвитку патологій і подальшим проблемам зі здоров’ям.