Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

21.03.2024 15:30

Запоріжцям нагадали про соцпослугу для дітей з інвалідністю

65fc328f20bce__удалить.jpg

Соціальну послугу денного перебування дітей з інвалідністю в Запоріжжі поновили з грудня минулого року. Її надає Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування. До повномасштабного вторгнення ця послуга працювала в трьох районах міста, наразі її відновили тільки в одному – Шевченківському районі. Фахівці приймають дітей з особливими потребами для догляду та денного перебування з урахуванням актуальних безпекових умов – у приміщенні укриття.

Міський територіальний центр соціального обслуговування надає соціальні послуги громадянам у складних життєвих обставинах. У тому числі реабілітаційні та соціальні послуги надають дітям з інвалідністю. Так, впродовж поточного року різні види цих послуг отримали вже понад 300 дітей, з них 63 - у відділенні Шевченківського району.

Зокрема щоденно понад 25 дітей користуються державною послугою денного перебування у відділенні комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Шевченківського району. Тут з ними працюють провідні фахівці - практичний психолог, вчитель-дефектолог, фахівець із фізичної реабілітації, вчитель-реабілітолог та асистент.

Також дітям надається послуга вдома дому для тих, хто не може відвідати відділення за станом здоров’я.

- До таких дітей додому приїздить наш фахівець. Проте з метою соціалізації та для залучення всіх фахівців у роботу з ними два рази на тиждень цих дітей підвозять до відділення. Для цього використовують спецавтотранспорт від територіального центру. І сьогодні саме такий день. Така систематична робота має свої плоди – навіть у діток зі складними порушеннями є позитивні результати з розвитком та соціалізацією. Тож це дуже важливо. Намагаємось всім діткам приділити відповідну увагу. Єдине, що ми маємо певні проблеми з доукомплектуванням персоналу, зокрема є додаткова потреба в дефектологах. Спеціаліста у цій сфері знайти не так вже й просто, - розповіла завідувачка відділення комплексної реабілітації дітей-інвалідів Шевченківського району Ольга Носик.

Серед загальної кількості дітей з інвалідністю, які отримують соціальну послугу денного перебування, 15% складають діти зі статусом ВПО. Це більше 40 дітей.

Фахівці зазначають - всі, хто звертається до терцентру соціального обслуговування, отримують на свій запит відповідну допомогу.

- Кожен, хто має дитину з обмеженими можливостями, має право написати заявку на отримання цієї соціальної послуги. Для цього треба звернутися до департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради. Потім батькам треба буде поспілкуватись з фахівцями Запорізького територіального центру соціального обслуговування, щоб вони зробили оцінку потреб та визначили потребу дитини у цій послузі. Якщо це підтвердиться, батькам необхідно буде зібрати пакет документів – це посвідчення особи батьків, свідоцтво про народження дитини, індивідуальна програма розвитку, якщо дитина має інвалідність, і довідка ВПО, якщо така є, - пояснив заступник директора Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Олександр Косач.

Детальну інформацію про порядок та умови отримання послуги денного догляду дітей з інвалідністю можна отримати за телефоном «гарячої лінії» - 066 48 18 17.