Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

25.03.2024 13:25

Продовжується стерилізація тварин за кошти міста

66015ec500dbf__удалить2.jpg

У місті сьомий рік поспіль працює міська «Програма поводження з тваринами», яка передбачає вакцинацію від сказу, стерилізацію та обов’язкове чипування бродячих котів і собак. Її реалізація є одним із завдань КП «Побутовик». Сьогодні спеціалісти працювали у Вознесенівському районі міста – на процедури забрали 7 собак та 8 кішок.

Фахівці КП «Побутовик» працюють щоденно, опрацьовуючи заявки місцевих жителів. Щойно набирається певна кількість заявок, виїздять з рейдом у визначений район міста. Зазвичай звертаються люди, які підгодовують бродячих тварин. Також останнім часом побільшало заявок від ВПО, які забирають з собою якомога більше тваринок, виїжджаючи з зони активних бойових дій. Стерилізація – процедура дороговартісна, тож без допомоги комунальних служб не обійтись.

- Ми забираємо тваринок та одразу веземо у ветеринарну клініку, яка виграла тендер. Там у нас наразі є своя окрема операційна, де собака або кіт отримують медичний супровід спеціалістів. Вони їх стерилізують і обов’язково вакцинують від сказу, адже це здоров’я та безпека як тварин, так і людей. Також тваринок чипують та ще день після цього тримають у ветклініці на післяопераційній перетримці. Далі пацієнтів відпускають, бо після операції їм накладають шви, які з часом самостійно розчиняються, - пояснила процедуру начальниця сектору захисту тварин КП «Побутовик» Анастасія Проявко.

У кожному районі міста спеціалісти КП «Побутовик» мають куратора – місцевого жителя, який сформував заявку комунальникам, опікується безхатніми тваринами та слідкує за їх станом. Саме через нього надалі дізнаються про здоров’я прооперованих чотирилапих.

Міська «Програма поводження з тваринами» працює з 2017 року. За цей час в Запоріжжі стерилізували 7,5 тисяч тварин.

Цього року, за результатами виділених з міського бюджету коштів, планують стерилізувати 1,5 тисячі тварин. 230 котів та 220 собак вже пройшли цю процедуру з початку поточного року.

удалить1.jpg