Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

26.03.2024 13:10

Як захиститись від харчових отруєнь

6602abe016aa9__харчі.jpg

У Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб  розповіли, як вберегтися від харчових отруєнь та дали поради що робити у разі виникнення недуги. Харчові отруєння – небезпечні хвороби, що виникають внаслідок потрапляння до організму бактерій-збудників із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою.

Проблема посилюється тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, виробляють токсини. Ці речовини викликають симптоми отруєння навіть коли їжа досить термічно оброблена, але порушувались термін та умови зберігання готових страв.

Симптоми харчового отруєння залежать від джерела забруднення. Більшість видів харчових отруєнь викликають один або кілька симптомів: нудота, блювання, водяниста чи кривава діарея, біль у животі та судоми, висока температура та жар.

Перше, що потрібно зробити при отруєнні, це оцінити тяжкість симптомів та звернутися за лікарською допомогою. Негайно треба звернутись за медичною допомогою, якщо є наступні симптоми: часті епізоди блювання та нездатність утримувати рідини, кров’янисті блювання або діарея, діарея понад три дні, сильний біль чи спазми у животі, температура вища за 38 градусів. А також ознаки або симптоми зневоднення - надмірна спрага, сухість у роті, мале сечовипускання або його відсутність, сильна слабкість, запаморочення або непритомність, неврологічні симптоми (нечіткість зору, м’язова слабкість та поколювання в руках).

При легких формах харчового отруєння треба промити шлунок слабким розчином соди, прийняти ентеросорбент, пити воду, щоб уникнути зневоднення, та зберігати спокій.

Втім медики радять запоріжцям бути обережними, не допускати харчових отруєнь та, звичайно ж, дотримуватись правил профілактики: слідкувати за чистотою на кухні, ретельно мити руки перед їжею та після відвідування громадських місць, не зберігати разом сирі та приготовлені продукти, піддавати продукти ретельній термічній обробці.