Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

26.03.2024 15:50

Інфаркт міокарда: що потрібно знати

6602c852589d3__інфаркт.jpg

Фахівці Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб радять запоріжцям вести здоровий спосіб життя та дотримуватись простих правил аби підтримувати здоров’я серця та запобігти інфаркту.

Згідно зі статистичними даними інфаркт належить до найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи, призводячи до низки серйозних наслідків для здоров’я людини та навіть летальних випадків. Інфаркт міокарда – це крайній ступінь ішемічної хвороби серця, пошкодження та некроз певних ділянок серця через недостатнє кровопостачання.

Це гострий стан, під час якого потрібна термінова медична допомога. Інфаркт викликає незворотні зміни в серцевому м’язі та може спричинити зупинку серця.

До симптомів інфаркту належать різкий біль, іноді печіння в грудях, нерівномірне серцебиття, відчуття здавлювання за грудиною, поширення болю, дискомфорту на нижню щелепу, шию, плечі, руки, верх живота, задишка, нудота, запаморочення, сильна слабкість, холодний піт, відчуття тривоги тощо.

У разі виникнення інфаркту треба негайно викликати "швидку". А до приїзду лікарів варто сісти або лягти, піднявши верхню частину тіла, за підвищеного тиску та відсутності протипоказань прийняти таблетку аспірину та нітрогліцерину, звільнити грудну клітку, аби ніщо не перешкоджало диханню, відчинити вікна і провітрити приміщення.

Щоб запобігти інфаркту головна рекомендація спеціалістів - при перших проявах серцево-судинних захворювань звертатися до сімейного лікаря. Ну і, звісно ж, дбати про здоровий спосіб життя. Варто відмовитись від куріння, що значно знизить ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця. Більше рухатись, адже активний спосіб життя та регулярне фізичне навантаження також є тими факторами, які позитивно впливають на здоров’я серця. Уникати емоційного перевантаження. Стреси, нервові зриви, депресивні стани суттєво підвищують ризики виникнення інфаркту. Крім того, слід стежити за масою тіла, надмірна вага може стати однією з причин порушення згортування крові та утворення тромбів.