Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

02.04.2024 11:35

Набирає обертів сезон прибирання

660bb42272035__4.jpg

Весняна толока цього року розпочалась з комунальних служб та підприємств. Нині до міської ініціативи приєднується все більше запоріжців. Зокрема, весняну толоку влаштували і в міському дитячому ботанічному саду. Співробітники закладу спільно з волонтерами наводили лад на території, прибирали листя та траву.

З 25 березня у Запоріжжі розпочалась весняна толока. До акції долучились і співробітники міського дитячого ботанічного саду. Додають, що мали б почати не раніше середини квітня, проте цьогоріч тепло прийшло раніше.

- Толока проводиться у нас по всій території парку. Ми готуємо наші рослини та землю до нового сезону, прибираємо територію після зими, - розповіла заступниця директора Запорізького дитячого ботанічного саду Ірина Артюх-Савлучинська.

Допомагають підготувати сад до нового сезону і волонтери Червоного Хреста. 15 добровольців разом зі співробітниками взялися за лопати, граблі та почали прибирання. Стартувала толока з дендропарку та загрібання листя, яке потім перевезуть до компостних ям.

- Ми туди все зсипаємо і воно за літо та наступну зиму повністю перегниває. Для чого це робиться? Щоб слимачки, які там залишились, різні якісь комашки, не нашкодили потім нашим рослинам. Адже ці  комахи несуть рослинам різні хвороби. Тому ми якомога швидше після зими намагаємось вивозити залишки листя подалі від наших рослин, - сказала завідувачка відділу відкритого ґрунту міського дитячого ботанічного саду Наталія Стаханова.

Пізніше землю розпушать і удобрять, аби допомогти деревам і кущам рости та убезпечити їх від хвороб. На відміну від попередніх років, у цьогоріч прибирання і висаджування нових рослин вирішено розвести у часі. Адже треба вирішити ще кілька ландшафтних та організаційних питань.

- У нас багато планів. Це ж весна – нас очікує дуже багато різноманітної роботи. Це приведення до ладу рослин, які формуються, їх підстригання. Це і висадка нових рослин. Це планування і робота над новими клумбами з однорічними рослинками – вони саме зараз підростають у нас в оранжереях. Будемо їх висаджувати. І також хочемо робити нові фотозони, бо ми все одно сподіваємося, що скоро люди зможуть прийти до нас в гості, - зазначила Ірина Артюх-Савлучинська.

Наразі ботанічний сад обмежив свою діяльність. Це пов’язано з відсутністю великого укриття, яке змогло б вмістити всіх гостей та персонал одночасно, - пояснюють у закладі. Виняток —   окремі екскурсії для маленьких груп, які за необхідності можна розмістити в укритті.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg