Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

02.04.2024 11:40

Лікування туберкульозу для ВПО

660bb8f184a13__туб.jpg

Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, нагадують жителям міста, що усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними, їх можна отримати у будь-якому регіоні країни. Незалежно від того, проживає людина за місцем прописки чи переїхала через війну або з інших причин, вона може звернутися за консультацію та допомогою до медзакладу у будь-якому регіоні України.

Якщо людині, яка переїхала до іншого регіону, необхідно обстежитися на туберкульоз, то їй треба звернутися до фтизіатра. Це можна зробити у протитуберкульозному закладі або у будь-якому медичному закладі, де приймає лікар цієї спеціалізації. Для цього не потрібне направлення, з собою треба взяти лише паспорт та посвідчення ВПО.

Також можна звернутись до нового сімейного лікаря. Він допоможе пройти усі необхідні обстеження, поставить діагноз, призначить лікування або, за необхідності, направить на госпіталізацію в регіональний протитуберкульозний центр.

Варто звернути увагу: якщо  людина підтримує зв’язок зі своїм попереднім сімейним лікарем, то їй рекомендується підписати нову декларацію з лікарем за місцем проживання. Адже лікування туберкульозу триває місяцями, потребує регулярних консультацій, аналізів та інших обстежень. Ліки проти туберкульозу видають безкоштовно у закладах первинної медичної допомоги та пульмонологічних центрах. Тож попередній сімейний лікар не зможе забезпечити пацієнта необхідними препаратами, якщо він перебуває в іншому регіоні.

Якщо ж людина вже лікується від туберкульозу, але переїхала в інший регіон, то їй треба звернутись до найближчого фтизіопульмонологічного центру, де їй нададуть необхідний догляд і лікування. А також слід підписати декларацію з новим сімейним лікарем. Він допоможе відновити терапію та супроводжуватиме лікування.

Адреси та контакти протитуберкульозних закладів можна дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоров’я України – 16-77 або за посиланням – https://bit.ly/3k24OnP