Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

02.04.2024 11:50

Як попередити серцево-судинні захворювання

660bc29b7d891__серце.jpg

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, серцево-судинні захворювання – головні причини передчасної смерті та факторів інвалідності в усьому світі і зокрема в Україні. В нашій країні найпоширенішими чинниками смерті лишаються інсульт та ішемічна хвороба серця. Але дуже часто ці захворювання можна попередити.

Перш за все, треба відмовитися від куріння. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена палінням. Немає безпечних цигарок. Загрозу становлять як звичайні сигарети, так і електронні, а також сигарети для нагрівання й кальяни. Крім того, тютюновий дим шкодить людям навкруги.

Погано впливає на самопочуття та стан судин незбалансоване і некорисне харчування. Білки, жири і вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні. Обов’язково включати до кожного прийому їжі й овочі, більше вживати клітковини. Варто уникати продуктів, які містять багато солі, цукру або трансжирів.

Небезпечним також є вживання алкоголю. Фахівці наголошують, безпечної дози не існує, алкоголь у будь-якій кількості – є отрутою для людського організму та підвищує ризик розвитку інфаркту, інсульту та гіпертонії.

Натомість зменшує ризик виникнення серцево-судинних хвороб регулярна фізична активність. Малорухливий спосіб життя часто призводить до гіпертонії, інфаркту, інсульту та може бути причиною ожиріння – а це додаткове навантаження на серце та судини. За даними ВООЗ, для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень.