Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

02.04.2024 16:15

Допомога для постраждалих від обстрілів

660c02c4c6eff__удалить.jpeg

У департаменті соцзахисту населення розповіли про види матеріальної допомоги, передбаченої для мешканців будинків, що постраждали в результаті ворожих обстрілів. Наразі це два види міської допомоги та один вид виплати від держави.

Для отримання державних виплат запоріжці, житло яких зруйноване або непридатне для проживання, оформлюють статус внутрішньо переміщеної особи. Після цього вони отримують щомісячно 3000 грн для дітей та осіб з інвалідністю та 2000 грн для інших осіб.

Так, за інформацією департаменту соцзахисту, станом на кінець березня довідки ВПО через постраждале житло отримали 567 запоріжців.

Також діє міська програма надання фінансової підтримки мешканцям Запоріжжя, житло яких було зруйноване або стало непридатним до проживання внаслідок ракетних обстрілів, диверсій тощо, спричинених військовою агресією рф. Ця програма прийнята у січні 2023 року і передбачає надання щомісячної матеріальної допомоги у розмірі 10 тисяч гривень. На ці виплати мають право власники та співвласники житлових приміщень чи ті, хто має ордер на житло. Оформлюються вони через центри надання адміністративних послуг.

У березні поточного року департамент соцзахисту населення на підставі отриманих звернень надав таку допомогу 356 особам на загальну суму понад 4 млн грн. Всього з початку дії цієї міської програми матеріальна допомога постраждалим виплачена на загальну суму понад 57 млн грн.

Окрім зазначеної міської програми, в Запоріжжі діє ще одна – Міська комплексна програма соціального захисту населення, яка передбачає зокрема і надання одноразової грошової допомоги громадянам пільгових категорій, якщо їхнє житло пошкоджене внаслідок російської агресії. Розмір виплати складає 15 тис. грн.

Зокрема допомога передбачена наступним пільговим категоріям:

 - особи з інвалідністю та особи з інвалідністю з дитинства;
- родини, які виховують дітей з інвалідністю;
- багатодітні родини;
- отримувачі житлових субсидій або пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Допомога надається, якщо особа має реєстрацію в Запоріжжі або якщо вона є власником/співвласником пошкодженого житла.

На відміну від попереднього виду міської допомоги, ця програма передбачає виплату навіть у разі незначних руйнувань – таких як пошкоджені вікна.

- Наші соціальні працівники завжди виїжджають на місце «прильоту», де спілкуються з постраждалими мешканцями будинків, консультують їх щодо того, які в них є варіанти та куди саме слід звернутись за оформленням матеріальної допомоги. Це дуже важливо, адже людина повинна одразу знати, що не залишилась наодинці з раптовою проблемою, - зазначив перший заступник директора департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради Юрій Швець.