Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

08.04.2024 15:25

З 1 квітня штрафи за неоформлених працівників збільшились

6613e2758b88b__fjT4g.jpg

Про це сьогодні нагадали суб’єктам господарювання представники міського управління з питань праці. Зростання штрафів за порушення трудового законодавства стали більшими через збільшення мінімальної заробітної плати в Україні з 1 квітня.

Так, відповідно до діючого законодавства, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі вчинення порушень законодавства про працю.

Для розрахунку суми штрафу застосовується розмір мінімальної зарплати, встановлений на момент виявлення порушення. Тобто, вже з 1 квітня мінімальний розмір штрафу становить 8000 грн. Для прикладу, за кожного неоформленого працівника роботодавець сплачує штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати – це тепер 80 тис грн.

У разі недопущення інспекторів до перевірки порушень або створення перешкод у її проведенні застосовується штраф у 16-кратному розмірі мінімальної зарплати – станом на 1 квітня це 113 600 грн.

Втім, спеціалісти з питань праці зазначають – на період дії воєнного стану до юридичних осіб та ФОП, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп застосовується попередження.

До того ж, у цей період інспектори з питань праці можуть здійснювати виключно позапланові рейди за зверненнями громадян чи організацій. Так, нині працюють переважно за заявою працівника чи профспілки. А також у разі настання аварії, пожежі, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання, чи за рішенням суду.

- Планові перевірки у період дії воєнного стану ми не проводимо. Але якщо вже поступила заява, ми на неї обов’язково реагуємо позаплановою перевіркою. У наших повноваженнях перевіряти законність строків виплати зарплат та надання відпусток, а також взагалі законність оформлення чи припинення трудових відносин. Найчастішою проблемою наразі є несвоєчасна виплата зарплати чи виплата не в повному обсязі, - зазначив головний спеціаліст відділу організації перевірок управління з питань праці Олексій Марчак.