Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

09.04.2024 11:50

Як знизити ризик виникнення раку

6615009165e47__cancer-23.png

Як повідомляють спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, на сьогодні рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Водночас приблизно в третині випадків смерть від раку зумовлена основними факторами ризику, пов’язаними з поведінкою й раціоном харчування. А отже, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.

Фахівці виділяють кілька факторів ризику. Серед них – паління. Вживання тютюну є найважливішим фактором ризику розвитку різних типів раку. На куріння припадає майже 22% світових випадків смерті від цієї недуги.

Також серед факторів ризику – вживання шкідливої їжі та надмірна вага. Медики радять харчуватись здоровою їжею - повноцінний збалансований раціон може знизити ризик онкологічних захворювань. Не вживати алкоголь, навіть у невеликій кількості та нагадують, що безпечної дози алкоголю не існує. Також варто обмежити споживання технологічно обробленого м’яса. Крім того, близько 20% усіх видів раку спричинено надлишковою вагою. Підтримання здорової ваги може знизити ризик виникнення таких видів раку, як рак молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок. Варто включити у свій графік щонайменше 30 хвилин фізичної активності щодня.

Фахівці радять не засмагати. Рак шкіри є одним із найпоширеніших видів раку, якому можна запобігти. Слід уникати прямого сонячного світла вдень, користуватись сонцезахисними засобами з SPF 30+, носити сонцезахисні окуляри та капелюх із широкими полями.

Крім того, одним із запобіжних заходів є вакцинація. До 25% випадків раку в країнах із низьким і середнім рівнем доходів зумовлено такими інфекціями, як гепатит і вірус папіломи людини (ВПЛ). Зокрема, вірусний гепатит В може збільшити ризик розвитку раку печінки. А вірус папіломи людини може призвести до раку шийки матки та інших статевих органів.

Також фахівці радять уникати ризикованої поведінки, яка може призвести до інфекцій, що, у свою чергу, можуть збільшити ризик розвитку онкозахворювань.

Натомість, аби убезпечити себе, варто регулярно проходити профілактичні огляди. Скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, коли є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

Тож, фахівці радять запоріжцям турбуватися про себе і своє здоров’я. Якщо усунути фактори ризику, вірогідність захворіти на рак суттєво знижується.