Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

10.04.2024 09:50

Збалансована вага – основа здоров’я

6615136fb8238__вага.png

За інформацією Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб, зайва вага підвищує ризики захворювання небезпечними хворобами, зокрема серцево-судинними. Вимірюючи індекс маси тіла, дослідники виявили співвідношення між збільшенням ваги та появою хвороб серця – чим більша кількість зайвої ваги, тим вищі шанси захворіти.

В комбінації з серцево-судинними захворюваннями зайва вага впливає на тривалість життя. Існують також інші проблеми, наприклад, людина може стати більш сприйнятливою до апное (задишки) уві сні, отримати біль у суглобах та артрит, захворіти на діабет.

Крім того, зайва вага сприяє появі абдомінального жиру. Жирова тканина дуже підступна. Вона може оточувати життєво важливі органи – підшлункову залозу, печінку та кишківник, і заважати їхній нормальній роботі. Цей тип жиру вважається найбільш небезпечним. Він накопичується на рівні талії, в черевній порожнині. Що більша частка такого жиру в організмі, то вищі ризики появи серцево-судинних захворювань. Адже жирова тканина негативно впливає на артеріальний тиск, рівень цукру в крові та рівень холестерину.

Підтримувати оптимальну для здоров‘я вагу означає зберігати нормальний індекс маси тіла у співвідношенні ваги та росту.

Тримати вагу в нормі, чудово почуватися і жити довше допоможе дотримання простих правил.

Варто підтримувати фізичну активність – це найкраща профілактика надмірної ваги. Навіть, якщо людина має надмірну вагу, але водночас постійно фізично активна – ризики появи серйозних хвороб зменшуються в рази. Якщо немає часу на регулярні тренування, слід намагатись проводити активно кожну вільну хвилину.

Ще одним правилом збереження здорової ваги є повноцінне харчування. Голодування та детокс дієти не працюють та навіть можуть зашкодити здоров’ю. Важливо харчуватись регулярно та повноцінно. В жодному разі не пропускати сніданки та не замінювати повноцінний прийом їжі кавою.

Підвищує ризики мати надмірну вагу - порушення сну. Це пов’язано з появою метаболічних та ендокринних змін в організмі, що сприяють збільшенню ваги. Тому варто намагатись дотримуватись режиму та спати не менше 7-8 годин.