Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

10.04.2024 18:25

Запорізьку історію показали на картинах

661697b25b460__3.jpg

Історія української культури, життя Запоріжжя та пейзажі Хортиці. Тридцятій річниці заснування міського об’єднання «Колорит» у Запорізькому фотоклубі присвятили виставку картин 30 митців. Художники відобразили в роботах власне бачення життя нашого міста та культурну спадщину.

Марія Зубкова – одна з художників, які презентували у фотоклубі серію своїх етнічних картин. Її художні полотна демонструють культуру різних регіонів України. На роботах зображені жінки в етнічному одязі та прикрасах. Художниця деталізувала на картинах життя та побут українців. Наприклад, цей на одній з робіт зображений портрет дівчини у святковій намітці. Такий головний убір, зазначає мисткиня, надягали українські заміжні жінки у святкові дні. Намітка в залежності від соціального стану родини могла відрізнятись кольором, тканиною та розміром.

- Намітка це стародавній головний убір, який вдягали дівчині, коли вона одружувалась. Це був свого роду такий обряд, коли мати розплітала їй косу після одруження і покривала голову наміткою. Дівчина мала її скинути тільки на четвертий раз, коли вона погоджувалась розстатися зі своїм дівочим життям, - розповіла художниця Марина Зубкова.

Також серед робіт художниці – колективний портрет, на якому пані Марина зобразила свого дідуся з його друзями. Написала картину з фотографії, яка зберігалася в неї протягом сімдесяти років. Художниця розповідає, її дідусь, Федір Баглай, поставив собі за мету зберегти пам’ять про Запорізький дуб.

- Вони називали себе друзями-однодумцями, піклувалися про наш Запорізький дуб. Хотіли зберегти це, як історичну пам’ятку. І це мені надало наснаги особливо зараз, під час війни, показати наше коріння. Я вважаю, що саме наше місто Запоріжжя це сакральне місто, - зазначила художниця.

Також на виставці є картини авторства Сергія Черемісіна. З початком великої війни митець став на захист країни, але після  поранення повернувся на малу батьківщину, де продовжив творчу роботу.

- Тут дуже багато робіт, які мають відношення до Запоріжжя безпосередньо і до України в цілому. До тих подій, які тут відбуваються. Тут можна побачити тематику, яка пов’язана з теперішніми подіями, які водночас стають історією, - розповів голова об’єднання митців «Колорит» Олена Сауріна.

Загалом на виставці представлено понад 100 робіт тридцяти учасників художнього об’єднання. Вже за два тижні нові картини митців «Колориту» презентують у Запорізькій філармонії.