Логотип

Запорізька міська рада

Запорізька область, Запорізький район

11.04.2024 14:15

Особливості роботи міських бібліотек під час війни

6617adce03daf__o_1gh9a580l1uks1oh4ga9j51e4dao.jpg

Запорізькі бібліотеки розповіли, як працюють та оновлюють бібліотечний фонд під час війни. Зокрема, свою роботу показали у міській бібліотеці, яка знаходиться на вулиці Запорізького козацтва, 17а. За словами бібліотекарів, навіть під час воєнного стану колективу бібліотеки вдається поповнювати колекцію книг та долучати запоріжців до літературного життя.

З оновленням дизайну мережі міських бібліотек змінився і підхід бібліотекарів до читачів. Зокрема, й у бібліотеці на вул. Запорізького козацтва постійно влаштовують різноманітні події та заходи для дітей та дорослих. Це виставки, фотосесії, майстер-класи, літературні зустрічі. Також у бібліотеці є медійний зал з проектором, який часто використовують як міні-кінотеатр.

- Всього в нашій бібліотеці 3284 читача і більше 9 тисяч україномовних книжок. Всі вони яскраві, сучасні. Але ми хочемо, щоб наші читачі відчували, що наша бібліотека – це не просто місце, де можна взяти книгу. Це дружнє середовище, де кожен знайде для себе щось цікаве. До нас на події люблять ходити і дорослі, і діти, яким зараз дуже не вистачає живого спілкування. Їх приводять батьки або школа – діти приходять на екскурсію і дивуються, що у нас так гарно і сучасно, - розповіла завідувачка бібліотеки вул. Запорізького козацтва, 17а Анжела Акименко.

Також, за словами бібліотекарів, навіть зараз вдається поступово оновлювати бібліотечний фонд. Це вкрай потрібно, адже з початком повномасштабного вторгнення були вилучені всі російськомовні книги у тому числі українських та зарубіжних авторів. В умовах воєнного стану заміна українськомовними примірниками є проблемною, але допомагають небайдужі запоріжці та організації.

Зокрема, читачі та автори приносять книги в дар. Також періодично допомагають такі громадські організації як «Український інститут книги». Зокрема, нещодавно запорізькій бібліотеці передали 22 книги для дітей та дорослих про війну.

Окрім того, бібліотека постійно бере участь в різноманітних акціях та грантових програмах, що також дозволяє поповнити колекцію книжок.